Metro D vyjde na 45 miliard, stavba začne za dva roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Stanice Nové Dvory
Stanice Nemocnice Krč
Stanice Nádraží Krč
Stanice Olbrachtova
Stanice Náměstí Bratří Synků
6
Fotogalerie
Výstavba metra D ze stanice Náměstí Míru do Písnice vyjde na 45 miliard korun bez DPH, kratší varianta z Pankráce by včetně výkupu pozemků a parkovišť P+R stála 33 miliard korun bez DPH. Práce by měly začít v roce 2017 a potrvají pět až šest let. Metro D spojí centrum s jižní částí města.

„V tuto chvíli se vykupují pozemky, na příští rok je naplánováno vypsání tendru na stavbu metra,“ uvedl na jednání zastupitelského výboru pro dopravu generální ředitel firmy Metroprojekt David Krása. Podle něj se musí vedení města rozhodnout o financování projektu, o jeho etapách a o tom, jaký zvolí dopravní systém, tedy zda půjde o metro s řidičem, nebo o automatické soupravy.

Galerie: Vizualizace stanic metra D podle původního návrhu

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) uvedl, že Praha bude žádat o podporu vládu a využít chce také prostředky z EU.

Pražský dopravní podnik na začátku dubna otevře nový úsek metra A do Motola, který vyjde na zhruba 20 miliard korun. Výstavbu metra D má koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice v koaliční smlouvě i v programovém prohlášení rady. V letošním rozpočtu na přípravu stavby vyčlenila zhruba 600 milionů korun. Opoziční TOP 09 částku kritizovala jako příliš nízkou.

Jaroslav Ďuriš: Do stavby metra D chceme zapojit i soukromníky