Nejkratší mezinárodní letecká linka světa Vídeň a Bratislavu nespojí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Roman Toldy, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Rakouské aerolinky Niki zrušily svůj plán expanze na bratislavské letiště. Tím padá také oznámené zavedení letecké linky mezi slovenskou metropolí a Vídní, kde mají aerolinky svou základnu. Spojení dvou měst vzdálených necelých 50 kilometrů mělo být nejkratší mezinárodní leteckou linkou na světě.

„Plány jsou zcela u ledu,“ potvrdil agentuře APA už minulý týden mluvčí aerolinek Aage Dünhaupt. Nyní Niki rozhodnutí potvrdila tím, že linku stáhla ze svého rezervačního systému. Společnost, kterou vlastní německý dopravce Air Berlin, změnu plánů vysvětlila tím, že má možnost svá letadla nasadit na jiné trasy slibující vyšší zisky.

Niki chtěla z Bratislavy létat do Bruselu a Palma de Mallorky, linky měla podle původního plánu spustit loni v lednu. Následně termín posunula na červenec 2016, kdy má Slovensko převzít předsednictví Evropské unie. Nyní plány definitivně padly.

Namísto toho, aby svá letadla mezi Vídní a Bratislavou společnost přemisťovala bez cestujících, chtěla z pozičních letů vytvořit pravidelnou linku. Let měl trvat pouhých 20 minut a třeba návštěva toalety měla být na vlastní nebezpečí.