Německá letiště ochromila stávka, aerolinky zrušily 1200 letů

Letadla Lufthansy na letišti ve Frankfurtu

Letadla Lufthansy na letišti ve Frankfurtu Zdroj: ctk/ap

Stávka pozemního personálu na šesti letištích ochromila letecký provoz v Německu. Aerolinky zrušily na 1200 letů, omezeno je i spojení Prahy s Německem. Největší německé aerolinky Lufthansa a Air Berlin předpokládají, že protestní akce postihne přes 90 tisíc cestujících. Ministr vnitra Thomas de Maiziére označil rozsah stávky za nepřiměřený, podle něj k ní nebyl důvod. Odborový svaz Verdi svolal protestní akci, aby posílil svou pozici při jednáních o zvýšení mezd pracovníků ve veřejném sektoru.

Nejhůř stávka zasáhla letiště v Mnichově, kde bylo zrušeno 740 z 1100 plánovaných letů. Nestartují žádná letadla na mezikontinentální trasy, výrazně je omezený i provoz na evropských a vnitrostátních linkách. Podle televizních záběrů je situace na letišti poměrně klidná, velká část cestujících do odbavovací haly po vyhlášení stávky vůbec nedorazila.

Ve Frankfurtu nad Mohanem bylo zrušeno 392 z 1330 plánovaných letů. Od 08:00 SELČ se ke stávce připojila i část letištních hasičů, podle vedení letiště jich ale ve službě zůstalo dost na to, aby bylo při zachování bezpečnostních předpisů možné udržet provoz na dvou ze tří startovacích drah.

Hasiči časně ráno stávkovali i v Kolíně nad Rýnem, kde byl od 04:00 do 07:30 SELČ provoz zcela zastaven. Za celý den by na kolínském letišti mělo odpadnout 103 z 276 plánovaných letů. V menší míře zasáhla stávka také letiště v Düsseldorfu, v Dortmundu a v Hannoveru.

Aerolinky radí použít vlaky

Kvůli protestu je omezen především provoz na vnitrostátních trasách, aerolinky doporučují cestujícím, aby místo letadla využili rychlovlaky ICE. Nabízejí také možnost zdarma přeložit letenku na některý z následujících dnů. Zároveň ale upozorňují, že na nepravidelnosti v letovém řádu se cestující musí připravit i po skončení stávky, plný návrat pravidelnému letovému řádu se čeká o víkendu.

Stávka ovlivnila i spojení Česka s Německem. V 06:00 neodletěl z Prahy první spoj Lufthansy do Frankfurtu, celkem největší německé aerolinky zrušily tři páry spojů mezi oběma městy. K pravidelnému provozu by se linka měla vrátit po 14:00. Na trase mezi Prahou a Mnichovem zrušila Lufthansa rovněž tři páry spojů, uskutečnily se jen let z Bavorska ve 12:00 a z Ruzyně ve 13:25.

Výstražný protest

Svaz Verdi označil protestní akci za výstražnou stávku, která má přispět k urychlení vyjednávání o výši platů zaměstnanců ve veřejné správě, o níž se bude jednat koncem týdne. Kromě letišť stávkují i zaměstnanci v mateřských školách nebo pracovníci ve státních nemocnicích. Odbory varují, že pokud se nepodaří dohodu najít, budou stávky pokračovat.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére ale krok odborů kritizoval. „Pro stávku na důležitých letištích a na berlínských klinikách není důvod. Odbory tím zasáhnou lidi, kteří nemají s věcí nic společného,“ řekl. Podle něj navíc dosavadní vyjednávání nedala příčinu k tomu, aby odbory sáhly k tak tvrdému kroku.

Rozdělená veřejnost

Odbory požadují zvýšení mezd zaměstnanců ve veřejné správě o šest procent. Zaměstnavatelé jim zatím nabídli postupné zvýšení platů o tři procenta, svaz Verdi návrh odmítl. Nové kolo jednání začne ve čtvrtek.

Německá veřejnost je v názoru na stávku rozdělená. Zatímco část lidí označuje požadavky odborů za legitimní, jiní kritizují masivní dopad protestu na cestující. Část Němců ale bere situaci s humorem a na twitteru sdílejí komentáře o tom, že aspoň na třetím největším letišti v zemi je provoz stejný jako obvykle. Je jím nové Letiště Willyho Brandta v Berlíně, jehož otevření má zpoždění už čtyři roky.