Německé dráhy koupily českého autobusového dopravce Veolia

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: veolia

Němci mohutně posilují ve střední a východní Evropě. Společnost Deutsche Bahn koupila od francouzské firmy Veolia Transdev veškeré její aktivity na poli autobusové přepravy ve střední a východní Evropě. Německé dráhy tak ovládnou i českou Veolii, která je jedním z největších autobusových přepravců v Česku.

Deutsche Bahn koupily středo- a východoevropské aktivity Veolia Transdev prostřednictvím své dcery DB Arriva. Nákup oznámil ve čtvrtek dopoledne v Berlíně šéf osobní přepravy Deutsche Bahn Ulrich Homburg.

Německé dráhy tak mohutně posilují svojí přítomnost na trzích v Česku, Polsku a Slovensku a otevírají nové dveře do Slovinska, Chorvatska a Srbska. „Nákupem VTCE dál rozšiřujeme svojí silnou pozici v evropské regionální dopravě,“ řekl na tiskové konferenci Homburg. Podle německého Weltu měl převzatý „balík“ vloni obrat 253 milionů eur. Cenu transakce ani jedna strana neprozradila.

Deutsche Bahn získává společnost s celkem 6300 zaměstnanci a 3400 dopravními prostředky. Největší část byznysu Veolia Transport Central Europe (VTCE) se koncentruje v Česku, kde firma zaměstnává 2600 lidí a provozuje 1600 autobusů. Jde hlavně o meziměstské a lokální linky, ale také regionální vlaky.