Nová Dacia Duster pro rok 2024 už se testuje. Loučí se s naftovými motory

Dacia Duster Mat Edition

Dacia Duster Mat Edition Zdroj: Dacia

Dacia Duster TCe 130 Prestige
Dacia Duster TCe 130 Prestige
3
Fotogalerie

V těchto dnech začala v severoevropských zemích testování nové generace Dacia Duster. Dorazí příští rok se zcela novou technikou.

Ač si na třetího pokračovatele Dacie Duster budeme muset počkat ještě několik měsíců, automobilové weby a sociální sítě se pozvolna plní zajímavostmi. Naposledy tou, že novinka se ve švédském Laponsku podrobuje intenzivnímu testování ve finální karoserii. První prototypy tedy již brázdí severské cesty

S informací přišel český magazín RNews.cz podrobně mapující zákulisí Renault Group. Je tedy jen otázkou času, než se nový Duster objeví na špionážních snímcích, kde se prototypy bude snažit zakrýt maskovací fólie.

Video placeholde
Dacia Duster III (2023): Vizualizace nezávislého grafika • Auto.cz

Že po technické stránce čekají nový Duster rozsáhlé změny víme už nějaký čas. Zatímco stávající provedení jezdí na modifikované architektuře první generace, novinka dostane platformu CMF-B LS, které už se dočkalo například Sandero, Logan či sedmimístný kombík Jogger. Načrtávat už se začíná i motorová paleta, s čímž souvisí i jedna nepříliš dobrá zpráva. Duster v nové generaci určitě nenabídne turbodiesel. S naftovými motory se Dacia zcela loučí.

Výběr motorizací by měl být i tak pestrý. Základ utvoří přeplňovaný benzinový tříválec 1.2 TCe doplněný 48V mild-hybridní technologií. Tento agregát má být dostupný ve dvou výkonnostních variantách a rovněž v provedení na LPG. Kromě toho nabídne výběr mezi manuální a samočinnou převodovkou.

Celý článek si můžete přečíst na webu Auto.cz