Polská PKP Cargo prý jedná o převzetí Unipetrol Doprava

PKP Cargo

PKP Cargo Zdroj: CTK

Polská firma PKP Cargo, která je druhým největším železničním dopravcem v Evropské unii, chce koupit českou společnost Unipetrol Doprava. Transakce by se měla pohybovat kolem dvou miliard korun.

„Jednáme o případném převzetí s několika společnostmi, jak místními, tak zahraničními. O podrobnostech nemůžeme hovořit,“ sdělil k tomu mluvčí PKP Cargo Miroslaw Kuk.

Unipetrol Doprava je součástí skupiny Unipetrol, kterou ovládá polský zpracovatel ropy PKN Orlen řízený polským státem. Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda sdělil, že firma obecně zvažujeme různé scénáře restrukturalizace své skupiny a vyhodnocuje různé varianty. Jakékoliv konkrétní plány v současné době podle mluvčího ale komentovat nemůže.

Minulý týden ale valné hromady dceřiných společností Unipetrolu rozhodly o přesunutí aktiv v hodnotě 408 milionů korun z firmy Unipetrol Doprava do Unipetrol RPA.

PKP Cargo chce konkurovat Deutsche Bahn

Unipetrol odůvodnil bezúplatný převod snahou o zlepšení provozu. Společnost Unipetrol RPA se má dál zaměřovat na řízení a údržbu strategické provozní infrastruktury, Unipetrol Doprava se bude specializovat na přepravní služby. Převedeny byly téměř veškerá dlouhodobá aktiva s výjimkou lokomotiv a vagónů.

Firma PKP Cargo, kontrolovaná státním železničním dopravcem PKP, chce podle Reuters konkurovat vedoucí železniční společnosti na evropském trhu, německé Deutsche Bahn. V prosinci například získala kontrolu nad regionálním rivalem, železničním dopravcem Advanced World Transport (AWT) miliardáře Zdeňka Bakaly.

Už dříve letos dala PKP Cargo také najevo záměr koupit 49procentní podíl v přepravní firmě patřící k polské státní společnosti KGHM, produkující měď.