Pozemkový úřad sjednal výměnu posledního pozemku pro D11

D11

D11 Zdroj: 7

Stát získá poslední chybějící pozemek pro dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové. Státní pozemkový úřad dojednal výměnu potřebného pozemku s farmářkou Ludmilou Havránkouvou. Dostavba chybějící části dálnice, která byla slavnostně zahájena letos v létě, se zatím kvůli nedokončeným výkupům odehrává na opačném konci budované trasy v okolí čtvrti Kukleny.

„Výměna byla dojednána, ale zatím nebyla ještě schválena,“ uvedla mluvčí úřadu Monika Machtová s tím, že další podrobnosti nejsou ještě k dispozici. Druhou polovinu pozemku donedávna vlastnila sestra Havránkové, Jaroslava Štrosová. Ta ale svoji část v červenci prodala hradecké radnici. Radnice nabídla Štrosové za polovinu z pozemku o výměře 0,27 hektaru 1,7 milionu korun.

Vedení stotisícového Hradce Králové posun v jednání o získání pozemku přivítalo. „Jsem rád, že akce pokračuje podle dohody s ministerstvem dopravy,“ řekl ČTK primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub). Motoristé z dálnice zatím sjíždějí přes křižovatku u Opatovic nad Labem či přes provizorní sjezd u Libišan. Nákladní auta jedoucí od Náchoda mohou na dálnici najet až před Chlumcem nad Cidlinou.

Dostavba chybějícího 2,5 kilometru dlouhého úseku mezi Prahou a Hradcem Králové začala slavnostně 22. července za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Stavební práce by měly vyjít 1,1 miliardy korun, dosud se ale kvůli nedokončenému archeologickému výzkumu nemohly rozeběhnout naplno. Během průzkumu, který by měl skončit napřesrok v květnu, už archeologové objevili pohřebiště z mladší doby bronzové a nálezy z období raného středověku.

Dálnice D11 se staví od roku 1978. Podle plánů by od Hradce Králové měla D11 pokračovat dál k Jaroměři a poté k polským hranicím jako rychlostní silnice R11.