Pražské letiště jedná o zavedení dálkové linky do Chicaga

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: Valley-c, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Počet přímých dálkových linek z pražského letiště by se mohl rozrůst o linku do Chicaga, v jednání je rovněž zavedení nové přímé linky do marocké Casablanky. Uvedla to mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. O jednáních o zavedení nových přímých spojení mluvil na dnešní konferenci ekonomických diplomatů ministr financí Andrej Babiš.

Podle Babiše letiště jedná o spojení do Chicaga se společností Delta Air Lines. Janoušková uvedla, že letiště pro tuto linku vede jednání s několika americkými společnostmi, ty si ale nepřály být jmenovány. Přestože spojení do Chicaga považuje letiště za atraktivní, řadu let zůstávalo nevyužité. Naposledy linku operovaly Československé aerolinie od roku 1992 do roku 1995.

V současné době na americký kontinent z Prahy směřují tři přímá letecká spojení. Linku do New Yorku provozuje během letního letového řádu Delta, do kanadského Montreralu a Toronta létá místní společnost Air Transat.

Podobně jako v případě Chicaga i do Casablanky jedná pražské letiště o zavedení spojení pouze se zahraničními dopravci včetně státních Royal Air Maroc. Detaily chystaných spojení, například očekávaný počet letů během týdne, nebo kapacitu použitých letadel, zatím podle letiště není možné odhadnout. Ty záleží na dopravcích a oba projekty zatím nejsou ve fázi, kdy by byly tyto detaily známé, dodala mluvčí. Z Letiště Václava Havla Praha v nynější letní sezóně létá 60 dopravců do 138 míst po celém světě.