Pražské letiště prodalo odbavení letadel

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: E15 Stepan Bruner

Letiště Praha patříci do Českého Aeroholdingu prodalo svou organizační složku Ground Handling Services, zajišťující na letišti odbavení letadel. Kupce ani cenu transakce firma nesdělila, prodej totiž ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle zdrojů serveru iDnes.cz je novým majitelem skotská firma Menzies Aviation.

Prodej handlingu letadel byl jednou z podmínek antimonopolního úřadu, aby povolil vznik Českého aeroholdingu. „Výsledkem je smlouva o prodeji části podniku, kterou vedení Letiště Praha minulý pátek podepsalo se zástupci kupující společnosti - člena významné mezinárodní podnikatelské skupiny,“ potvrdila prodej pro E15.cz mluvčí letiště Eva Krejčí. Kupní smlouva vstoupí v platnost nejdříve v září.

Kvůli tomu, že transakci nyní prověřuje ÚOHS, nesmí letiště sdělit další podrobnosti. Podle dřívějších informací týdeníku Euro byla ale jediným vážným zájemcem právě Menzies Aviation. Ta na letišti působí od roku 2000, kdy koupila firmu Czech-Ogden Airhandling, odbavující v Praze nejvíce nákladních letů. Nyní se Menzies stará také o lety českého Travel Service, který k ní přešel právě od pražského letiště.

Kromě samotného letiště a Menzies Aviation v Praze odbavování letadel zajišťuje i dceřiná firma ČSA Handling, která je nyní už také součástí Českého aeroholdingu. Handling Letiště Praha odbavuje například lety některých charterových společností a také necelou povinu soukromých letů z pražského letiště.