Pražské letiště zvýší poplatky, dorovná inflaci

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: E15 Stepan Bruner

Pražské letiště zvýší od konce března letištní poplatky. Při odletu si cestující připlatí osm korun, tedy celkem 591. Taxa při přestupu se zvýší o tři koruny na 215 korun. Navýšení tax má podle letiště pokrýt inflaci, vybrané peníze navíc společnost použije na modernizaci infrastruktury.

„Výši jsme stanovili na základě vývoje inflace v roce 2013 a s ohledem na náklady spojené s modernizací letiště, zvyšováním komfortu a bezpečnostními opatřeními,” uvedl Jiří Vyskoč, ředitel Leteckého obchodu Letiště Praha. Změna bude automaticky zahrnuta do ceny letenky, kterou si cestující bude kupovat na období od letní letové sezony 2015. Za rok 2013 byla průměrná míra inflace 1,4 procenta.

Letištní taxy zvyšovalo Letiště Václava Havla i v letošním roce, kdy sazby vzrostly o 18 korun na odletu a osm korun na příletu.

I po změně zůstanou pro letecké společnosti letištní poplatky na pražském letišti nižší než na srovnatelných konkurenčních letištích, jako je Mnichov, Vídeň, Budapešť či Berlín, uvedlo letiště.

Poplatky včetně odletové taxy, navedení letadla na přistání, poplatku za hluk a za použití infrastruktury, které na jednoho odlétajícího lokálního cestujícího letadlem typu Airbus 320 činí v Praze při současném směnném kurzu 27,80 eur (765 korun), vyjdou v Mnichově na 41,6 eur (1146 korun), ve Vídni na 37,5 eur (1033 korun), v Budapešti na 35,4 eur (975 korun) a v Berlíně na 33 eur (908 korun).