Rakouské dráhy zrušily spoje do Maďarska. Kvůli běžencům

Rakouské dráhy ÖBB kvůli dlouhotrvajícímu náporu běženců pozastavily vlakovou dopravu mezi Rakouskem a Maďarskem. Zrušení spojů, které ÖBB vysvětlila jako následek masivního přetížení, se týká jak mezinárodních expresů Railjet, tak přeshraničních regionálních vlaků. Až do odvolání také není možné u ÖBB zakoupit lístky do maďarských cílových stanic. Maďarské dráhy proto vypravují náhradní spoje do stanice Hegyeshalom na hranici s Rakouskem.

Přechodné zrušení vlakové dopravy se dotýká především východní rakouské spolkové země Burgenland. Dráhy uvedly, že v oblasti burgenlandského Neusiedlu am See a dolnorakouského Brucku an der Leitha, které s Burgenlandem hraničí, zavedly náhradní autobusovou dopravu. Ta má usnadnit cestu dojíždějícím za prací a do školy.

Mezi Nickelsdorfem, který leží na rakousko-maďarském pomezí, kyvadlově jezdí vlaky do Vídně, kde cestující musí přestoupit na další spoje mířící na západ země.

Společnost ÖBB v souvislosti s neklesajícím příchodem běženců vyzvala dobrovolníky a provozovatele autobusové dopravy, aby již žádné další migranty prozatím na nádraží nesváželi. Přicházející běženci ve spojení s uprchlíky, kteří na nádražích stále na vlak čekají, již od rána překročili kapacitu všech vlakových spojů.

Maďarské železnice MÁV oznámily, že kvůli pozastavení provozu vlaků rakouských drah začaly vypravovat náhradní spoje do pohraniční stanice Hegyeshalom. Upozornily však cestující, že na trati Budapešť-Hegyeshalom mohou očekávat zpoždění.