Seehofer: Trať do Prahy je jako z 19. století, Česko má ve výstavbě náskok

Bohuslav Sobotka a Horst Seehofer

Bohuslav Sobotka a Horst Seehofer Zdroj: CTK

Premiéři Česka a Bavorska dnes v Mnichově jednali o zlepšení dopravního spojení. Podle Sobotky Česko intenzivně investuje do modernizace tratě mezi Prahou a Plzní a od roku 2020 chce modernizovat i trať z Plzně přes Domažlice na státní hranice. Premiér vyjádřil přesvědčení, že Bavorsko zkvalitní i svůj úsek trati až do Mnichova.

Podle Seehofera je pro Mnichov neuspokojivé, že Česko má při rozvoji infrastruktury náskok. Chce se proto zasadit o zařazení dopravního spojení do německého Spolkového plánu rozvoje dopravních cest, jehož revize se uskuteční v letošním roce. Propojení Bavorska s Českem označil za prioritu.

Trať mezi Prahou a Mnichovem je v přeshraničním úseku jednokolejná a není elektrifikovaná a Seehofer dnes řekl, že má parametry 19. století. Zastaralost trati omezuje možnosti jejího využívání a prodlužuje jízdní dobu mezi oběma zeměmi. Česko má rovněž zájem na posílení spolupráce s Bavorskem v oblasti aplikovaného výzkumu. Jako hlavní oblasti možné spolupráce vidí digitální ekonomiku, automobilový průmysl, letectví či přesné strojírenství.

Premiéři jednali i o migraci. Podle nich je nutné zajistit vnější ochranu unijních hranic a zastavit proud běženců už na hranici mezi Řeckem a Tureckem. „Migrace je vážný evropský problém. Žádná evropská země ho nemůže vyřešit sama o sobě, vyžaduje to koordinovaný evropský postup,“ řekl Sobotka. Je ale podle něj potřeba jednat rychle, aby se neopakoval loňský rozsah uprchlické vlny.

Humánnější kontroly

Seehofer vyjádřil přesvědčení, že na summitu všechny země EU projeví solidaritu při hledání řešení. Zároveň se vyslovil pro rozhodování o osudu uprchlíků už v okamžiku, kdy vstoupí na území unie. „Podle mě je humánnější provádět hraniční kontroly na vnější hranici Evropské unie, než rozdělit uprchlíky po celé Evropě, teprve pak zahájit azylové řízení a pak je znovu někam vracet,“ řekl.

Podle Sobotky je klíčové pro řešení uprchlické krize, aby bylo možné vracet zpět do Turecka běžence, kteří se přepraví přes Egejské moře. Premiér předpokládá, že to odradí další uprchlíky od pokusu nelegálně proniknout do unie.

Bavorský premiér Seehofer také podotkl, že v současné míře, kdy do Německa přichází zhruba 500 uprchlíků denně, je podle něj uprchlická krize zvládnutelná. Bavorsko nese mezi německými zeměmi velkou část zátěže, kterou příchod běženců způsobuje, protože většina z nich přichází do Německa právě přes tuto největší spolkovou zemi.

Pomoc s Viktoriagruppe

Sobotka mluvil s bavorským premiérem také o aktuální kauze zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe, v jejichž zásobnících v bavorském Kraillingu má Česká republika uloženu část strategických zásob nafty. Podle Sobotky Bavorsko nemůže problém samo vyřešit, je však připraveno pomoci Česku tam, kde k tomu bude mít možnost. „Jde o to, aby nám bavorské úřady pomohly s tím zajistit technické podmínky pro eventuální odvoz české nafty zpátky do České republiky,“ řekl Sobotka.

Sobotka měl původně navštívit Mnichov už loni v červnu. Cesta ale byla na poslední chvíli zrušena na žádost německé strany kvůli řešení řecké dluhové krize.