Skupina AAA Auto prý financuje sdružení SOVA. Pomluva, reaguje šéf sdružení

AAA Auto (ilustrační foto)

AAA Auto (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Když vyhlašoval ministr průmyslu Jan Mládek válku stočeným tachometrům a na tiskovou konferenci pozval Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA), povýšil tím SOVA na státem uznávanou autoritu ve sféře ochrany kupujících aut. Důvěryhodné zdroje z byznysu však tvrdí, že sdružení SOVA je financováno skupinou AAA Auto a jeho činnost je pak firmě poplatná. Server E15.cz zapátral, kdo tedy SOVA financuje.

„Sdružení SOVA založila před deseti lety společnost AAA Auto jako platformu konkurenčního boje. Financování SOVA je neprůhledné, transparentní účet chybí. Z oficiálního webu SOVA se o financování také nic nedozvíte,“ řekl E15.cz důvěryhodný zdroj, který působí v autobyznysu.

Jeho informaci potvrdilo několik dalších nezávislých zdrojů z branže, žádný z nich si nepřál být jmenován.

SOVA: Činnost financuje inzerce z příručky

Na webu SOVA jsou jako partneři tohoto sdružení uvedeny ministerstva dopravy a vnitra, Česká kancelář pojistitelů a společnost Cebia.

„Tyto subjekty však nedávají SOVA ani korunu, vše financují AAA Auto, zhruba dávají na činnost sdružení dva miliony ročně,“ řekl zdroj E15.cz.

SOVA jeho slova ostře odmítá. „Je jasné, že jsme v konfliktu s řadou autobazarů, proto nás podezírají z různých věcí, od spolupráce s výrobci nových vozů až ke spolupráci s konkurencí,“ odpověděl E15. cz předseda SOVA Zbyněk Veselý.

SOVA je podle Veselého financována z příspěvků od společností mimo prodej ojetých automobilů, a to zejména formou inzerce v její příručce, kdy na trh už uvedla celkem pět vydání.

„V minulosti jsme též získali i příspěvek ministerstva dopravy. Činnost sdružení je na bázi práce dobrovolníků, není tedy nákladná,“ dodal Veselý.

Ve stejných intencích odpovědělo i slovenské sdružení SOVA. „Náklady na činnost našeho sdružení jsou minimální, webové stránky a grafiku příručky dodala partnerská SOVA z ČR,“ řekl E15.cz předseda Združenia SOVA Július Petrus.

„Jedná se o aktivitu, které se členové sdružení věnují ve volném čase a financují ji z členských příspěvků. V podstatě odpovídáme na otázky a stížností spotřebitelů v internetové poradně a občas i na otázky médií, dodal Petrus.

Podle jeho slov slovenská SOVA neustále hledá sponzory, kteří by na její činnost přispěli.

„Musí se však jednat jen o společnosti, které se nevěnují obchodu s ojetými automobily, jejich dovozem a podobně. Skupina AAA Auto nás rozhodně nefinancuje, to bychom měli daleko lepší finanční situaci,“ uzavřel Petrus.

AAA Auto: Je to nařčení

I společnost AAA Auto se od vazby na SOVA striktně distancuje. „Je to nařčení. Činnost sdružení SOVA je nám sympatická, protože upozorňuje na nešvary na trhu ojetin. V poslední době vnímáme jako nejlepší aktivitu sdružení upozorňování na stočené vozy dovážené ze zahraničí. Vítáme veškeré aktivity, které povedou k vyčištění trhu ojetin od vozů se zmanipulovaným počtem ojetin,“ uvedl mediální zástupce AAA Auto Michal Häckl.

Podle jeho slov je jasné, že ze stejného důvodu musí být SOVA trnem v oku bazarům, u kterých se tyto stočené vozy daří odhalovat.

„Jelikož naše společnost má stejný cíl, a to zbavit zdejší trh stočenek, pak pravděpodobně na základě nějaké pokřivené logiky mají nepoctiví bazaristé zřejmě dojem, že sdružení musí být placeno námi. Naše společnost sdružení SOVA nespolufinancuje,“ uzavřel odpověď Häckl.