Trable GM pokračují: Ke kontrole v USA svolává dalších 2,4 milionu aut

GMT800 na montážní lince, ilustrační foto

GMT800 na montážní lince, ilustrační foto Zdroj: SteelCityHobbies – 12, wikimedia

Americká automobilka General Motors ve Spojených státech svolává ke kontrole kvůli závadám dalších 2,42 milionu vozů. Před několika dny přitom svolávala necelé čtyři miliony vozů s problémy hydraulických brzd nebo světel a stěračů. Od počátku letošního roku firma podle agentury Reuters musela svolat ke kontrolám více než 15 milionů aut.

Největší výrobce aut v USA rovněž kvůli nákladům na opravy vozů zdvojnásobil odhad mimořádných nákladů, které bude muset zaúčtovat ve druhém čtvrtletí, a to na 400 milionů dolarů (osm miliard korun).

Nejnovější svolávací akce jsou čtyři, v USA již firma letos oznámila 29 svolávacích akcí. Byla mezi nimi i kontrola 2,6 milionu vozů kvůli vadnému spínači zapalování. Tato závada je spojována s 13 úmrtími. Kontrola se týká mimo jiné bezpečnostních pásů, airbagů a možných vadných převodovek u různých skupin modelů. V souvislosti s těmito závadami zatím nebyly hlášeny nehody ani zranění, uvedla automobilka.

Pokuta 35 milionů dolarů

GM dostala minulý týden od federální vlády maximální možnou pokutu 35 milionů dolarů (zhruba 701 milionů Kč) jako trest za to, že až letos začala se zpožděním stahovat do servisů auta se závažnou vadou zapalování, přestože o ní věděla nejméně deset let. Firma musí také provést podstatné a dalekosáhlé změny v zajišťování bezpečnosti svých vozů.

Čistý zisk GM v prvním čtvrtletí kvůli nákladům souvisejícím se svoláváním vozů k opravám klesl na zhruba 108 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) z 873 milionů dolarů před rokem. Loni firma vydělala 3,8 miliardy dolarů, což je více než stonásobek udělené pokuty