V případě odchodu Dobeše chce LIDEM navrhnout nového ministra

Premiér Petr Nečas hovoří s Karolínou Peake

Premiér Petr Nečas hovoří s Karolínou Peake Zdroj: ctk

Vládní strana LIDEM chce, aby v případě odchodu ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) z funkce kvůli problémům s registrem vozidel obsadil post člověk, kterého strana navrhne. Uvedla to šéfka strany Karolína Peake. Podle ní by měl Dobeš za opakované kolapsy systému převzít osobní odpovědnost.

Premiér Petr Nečas (ODS) dal Pavlu Dobešovi do pátku čas, aby problémy, které registr od jeho spuštění provázejí, odstranil. Pokud systém bude i nadále kolabovat, očekává premiér ministrovu okamžitou rezignaci. Současná situace kolem registru je podle předsedy vlády neakceptovatelná. K odchodu Dobeše vyzval i šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Naposledy systém zkolaboval dnes ráno. Zhruba od 08:30 byl nefunkční. Problémy byly ve všech velkých městech. Před polednem už systém fungoval, byť někde s potížemi. Na klidný průběh registrací na řadě míst dohlíželi policisté.

David Klimeš: Registr vozidel je vizitkou státní správy

Důvod kolapsu prozkoumá nezávislý audit ministerstva vnitra. Pokud se ukáže, že za něj mohou nedostatky registru, je ministr dopravy ochotný odstoupit. Kvůli problémům systému také vytvořily policejní prezidium a ministerstvo dopravy skupinu IT odborníků.

Software pro nový registr stál 37 milionů korun. ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru.