Vznikl unikátní umělecký projekt, který podpoří akademii vizuálního umění

Zdroj: APROS Group, s.r.o.

Když budete vyjíždět z Jílového směrem do Prahy, neminete malou vesnici jménem Radlík. Zde po levé straně sídlí stejnojmenný rodinný lihovar, který má za sebou velký příběh. Nejenže patří k nejoceňovanějším výrobcům v Čechách, ale jeho tradiční způsob řízeného kvašení ovoce s originální destilační aparaturou vzbuzuje obdiv i v Evropě.

Samotná Palírna Radlík byla založena v roce 1998 a protože domácí zpracování sezónního ovoce je od počátků fungování tak trochu umělecké dílo, rozhodli se majitelé spolupracovat s českými umělci. Tak vznikl originální projekt, který spojuje výtvarné umění s ušlechtilými ovocnými destiláty. V limitované Art edici můžete vyzkoušet oceňovanou českou pálenku a získat sběratelskou edici lahví, která představuje působení našich největších polistopadových výtvarníků.

„Chceme dokázat, aby ovocné pálenky byly vnímány jako prestižní ušlechtilé destiláty, v nichž se odráží národní tradice a kultura“ Hrdě hlásá webová stránka Palírny Radlík. Samotné zpracování ovoce a přátelský přístup k zákazníkům, kteří mohou při prohlídce pozorovat celou výrobu destilátu, ale nestačí. Majitelé chtěli zanechat větší odkaz a překročit hranice výroby alkoholického nápoje. Tak vznikla edice Art, která obsahuje deset rozdílných lahví, z nichž každá byla vyrobena jen v počtu 150 kusů.

Každá je jiná a každá je originální, protože ji zpracovával jiný významný český malíř. Zúčastnění umělci se výrazným způsobem podíleli na formování českého polistopadového malířství. Najdeme mezi nimi různé zaměření i styly, velká a uznávaná jména i populární autory. Jedno mají s výrobci destilátů společné – tvůrčí přístup, osobní odpovědnost a nadšení. Každá lahev je navíc od svého autora podepsaná, takže majitelé celé sbírky mohou koupi považovat za sběratelskou nebo investiční.

Každé dílo také po stranách obsahuje informace o umělci a představení ideje projektu. Ten má totiž ještě jedno poslání. Každá láhev z limitované edice podpoří částkou 300 Kč některou z cen České akademie vizuálního umění. Zkušení umělci tak dostali šanci svým výtvorem podpořit své mladší kolegy na jejich nevyzpytatelné pouti za svým snem. Samotný obsah ve skle je neméně výjimečný jako jeho obal. Lahve obsahují šest druhů destilátů tradičně čirých a čtyři se zlatavou barvou, které zrály v dubových sudech.

Ovocná chuť samotné pálenky je mnohokrát oceňovaná a oblíbená, ale u limitované edice je přeci jen nápad nad obsahem. A to především díky umělcům, kteří se na něm podíleli. V desetičlenné skupině malířů je pouze jedna žena. Je jí malířka, sochařka a dcera legendárního Adolfa Borna Erika Bornová. Erika je vyhledávanou umělkyní doma i v zahraničí, ráda využívá netradiční materiály, klade důraz na fantazii i abstrakci.

Dalším na seznamu velkých malířských jmen je bez pochyby Tomáš Císařovský, jeden z našich nejuznávanějších mistrů v oboru. Maluje olejovými barvami i akvarelem, s výraznými odstíny, většinou portréty a figurální výjevy. Jeho specifický styl na lahvi jen tak nepřehlédnete. Když mluvíme o významných postavách českého malířství, nejde nezmínit Jiřího Davida, který silně ovlivňuje směřování i atmosféru českého umění. Vzpomeňme třeba na jeho neonové srdce nad Pražským hradem před koncem vlády prezidenta Václava Havla.

Netradiční a originální dílo vytvořil i Jiří Kovanda, který je svými pracemi zastoupen hned v několika světově uznávaných sbírkách včetně Centre Georges Pompidou v Paříži. Cennost a pestrost sbírky doplňuje i jeden z nejosobitějších všestranných umělců – hudebník, malíř, fotograf a divadelník Petr Nikl. Jeho typická decentní barevnost a hravost vám bez pochyby učaruje.

Jiný pól uměleckého směru lze očekávat od Jiřího Slívy, který je nepřehlédnutelným fenoménem na poli kresleného humoru, nejen české, ale i evropské výtvarné scény. Jeho inteligentní humor často staví na absurdnosti známých témat v nečekaných souvislostech.

Michael Rittstein představuje expresivní figurální tvorbu, která fascinuje svou groteskní nadsázkou a bizarností. Postmodernu zastupuje ve velkolepé sbírce Antonín Střížek, který zpracoval i realizaci opony Státní opery v Praze. Chybět nemůže ani Vlasta Třešňák. Ačkoli je veřejností známý spíše jako folkový hudebník, je i vynikající malíř. Jeho dílo naplňuje ve sbírce symboly svobody vyjadřování a boje proti nespravedlnosti. Unikátní edici uměleckých lahví završuje Jiří Votruba. Umělec, jehož díla byla vystavena na téměř padesáti výstavách po celém světě. Je inspirován pop-artem i komiksem a v jeho nezaměnitelném rukopisu dominují jasné barvy a zvýrazněné struktury.

Dohromady tato skupina malířů tvoří bohatý soubor rozdílných směrů a příběhů.

Ještě nikdy v historii nebyla dána dohromady kompozice většiny významných polistopadových umělců, kteří formují podobu české kultury. Zakoupením edice nebo jednotlivých kusů lahví tak nezískáte pouze sběratelský artefakt, ale i umělecky hodnotné dílo lidí, které spojuje láska k malování a řemeslu. Své hodnoty tak dokonale slučují s tradiční a řemeslnou Palírnou Radlík, která stejně jako oni dbá na úctu k tradici a tvůrčí autorský přístup.