Americký dolar začal po zveřejnění zprávě o inflaci oslabovat

Dolar

Dolar Zdroj: profimedia.cz

Americký dolar dnes na devizovém trhu oslabuje. Za poklesem stojí zpráva o vývoji inflace ve Spojených státech za červenec, která naznačila, že centrální banka USA (Fed) bude muset být při rozhodování o dalším zvýšení úrokových sazeb v letošním roce obezřetnější.

Kolem 17:50 středoevropského letního času dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, oslabil o 0,2 procenta na 93,25 bodu.

Vůči euru dolar klesl o 0,2 procenta na 1,1795 USD. K jenu zůstal kurz dolaru téměř beze změny na 109,13 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,2 procenta na 128,71 JPY.

Spotřebitelské ceny v USA v červenci stouply ve srovnání s předchozím měsícem o 0,1 procenta. V červnu zůstaly beze změny. Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali zvýšení cen o 0,2 procenta.

Analytička banky Mizuho Sireen Harajliová upozornila, že pokud budou údaje i nadále slabší, než se čeká, začne trh sázet na to, že Fed již letos úroky zvyšovat nebude.

Harajliová zatím čeká v letošním roce ještě jedno zvýšení úroků a domnívá se, že ani dnešní čísla nezviklají centrální banku a ta oznámí zahájení snižování obrovského objemu cenných papírů ve svém držení.

 

K jenu dnes dolar nejprve oslabil až na nejnižší hodnotu za 16 týdnů, své však začal snižovat poté, co ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že existuje rusko-čínský plán na zmírnění napětí mezi USA a Severní Koreou. Japonská měna je považována za bezpečnou investici v době nejistot.

"Poslední věcí, kterou trhy chtějí, je napětí mezi USA a Severní Koreou. Je to situace, která nemá dobré řešení, i když většina lidí je skeptická k tomu, že Rusko a Čína mají plán na zmírnění situace," řekl agentuře Reuters stratég Evercore ISI Stan Shipley.