AXA vydělala v Česku a na Slovensku o čtvrtinu méně

Axa

Axa Zdroj: Rasch Jan/Euro

Finanční skupině AXA v loňském roce poklesl v Česku a na Slovensku provozní zisk o 23 procent na 228 milionů korun. A to i přesto, že firma snížila náklady o desetinu. Předepsané pojistné dosáhlo 16,1 miliardy korun.

Vedení firmy pokles zisku téměř o čtvrtinu přesto považuje za velký úspěch. „Výsledky za rok 2013 jsou pro nás velkým krokem vpřed. Je to velmi pozitivní důkaz našeho zaměření na zákazníky a kvalitu,“ uvedl Martin Vogl, generální ředitel AXA pro Českou a Slovenskou republiku.

Za poklesem zisku stojí podle finančního ředitele skupiny Sébastiena Guidoniho loňské investice do neživotního pojištění. Podle Vogla dosáhly samotné investice do obchodního růstu a projektů pro rozvoj 295 milionů korun.

Celá skupina má v Česku a na Slovensku 1,4 milionu klientů. Loni nejrychleji rostla divize neživotního pojištění, kde předepsané pojistné vzrostlo o 43 procent na jednu miliardu korun. U životního pojištění je to ale třináctkrát více.

AXA se chce více soustředit na kvalitu, a proto se rozloučila s pěti sty interními poradci, se kterými nebyla spokojená, a rozvázala spolupráci s desítkami poradenských sítí.