Babiš chce získat českou pobočku LBBW

Andrej Babiš usiluje o získání LBBW, ta ale podle všeho míří do rukou České spořitelny

Andrej Babiš usiluje o získání LBBW, ta ale podle všeho míří do rukou České spořitelny Zdroj: E15 Anna Vackova

Vlastník koncernu Agrofert a lídr politického hnutí ANO 2011 Andrej Babiš usiluje o převzetí české dcery německého finančního ústavu LBBW. O banku se zajímá prostřednictvím fondu soukromého kapitálu Hartenberg Capital, který vznikl letos a Babiš chce přes něj investovat pět miliard korun. Blíže k převzetí české LBBW má ale Česká spořitelna, uvádějí Hospodářské noviny.

O fond Hartenberg se starají a řídí ho bývalý investiční ředitel skupiny Penta Jozef Janov a šéf akvizic Agrofertu Libor Němeček. „Naše nabídka pořád platí, nicméně jsme až druzí v pořadí,“ řekl deníku k zájmu o LBBW Janov. Podle deníku dodal, že nabídka fondu Hartenberg je nižší než od České spořitelny.

Stuttgartské vedení LBBW nabídku České spořitelny upřednostnilo ze tří zájemců a nyní se vyjednává o tom, za jakých podmínek by se převzetí uskutečnilo, píše deník. Spořitelna podle něj za banku nabízí zhruba 50 milionů eur (1,3 miliardy korun), zároveň ale požaduje, aby si LBBW ponechala problematické úvěry mimo jiné na solární elektrárny.

Třetím zájemcem o českou LBBW je podle HN rusko-lotyšská Expobank, za kterou stojí ruský finančník Igor Kim. Tato nabídka by ale mohla být neprůchozí pro Českou národní banku, která s obchodem musí souhlasit.

LBBW je jedenáctkou na českém bankovním trhu. V letošním prvním pololetí vykázala ztrátu 12 milionů korun. Na prodej je už několik let.

Gernot Daumann: Pozice LBBW se zlepšuje, ale se ziskovostí ještě spokojen nejsem