Bankám končí tučné časy snadných zisků od ČNB. V sázce je proto i možný výnos windfall tax

Tuzemským bankám se zužuje prostor pro bezpracné zisky inkasované od ČNB. Během posledních měsíců totiž významně klesl objem peněz, které mají domácí obchodní banky uložené u ČNB na atraktivní sedmiprocentní úrok.

Tuzemským bankám se zužuje prostor pro bezpracné zisky inkasované od ČNB. Během posledních měsíců totiž významně klesl objem peněz, které mají domácí obchodní banky uložené u ČNB na atraktivní sedmiprocentní úrok. Zdroj: Profimedia.cz

Tuzemským bankám se zužuje prostor pro bezpracné zisky inkasované od ČNB. Během posledních měsíců totiž významně klesl objem peněz, které mají domácí obchodní banky uložené u ČNB na atraktivní sedmiprocentní úrok. Jen od května do konce prázdnin klesly úložky bank u ČNB o bezmála 450 miliard korun, tedy o více než patnáct procent. Důvodem jsou intervence ČNB. Ta totiž v boji za stabilitu české měny stahuje z bankovního systému vysoko úročenou korunu a nahrazuje ji na úrok nezajímavým eurem. Méně zisků z úrokových transakcí může podle odborníků dopadnout i na příjem státu v případě dodatečného zdanění bank.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!