Bankovní stážisti letos vydělali 170 tisíc za měsíc

Morgan Stanley - ilustrační foto

Morgan Stanley - ilustrační foto Zdroj: CC: CC-BY-2.0/ Alex Proimos/wikimedia.org

Studenti se v těchto dnech pomalu vracejí do školy a pokud toto léto strávili jako stážisti v některé z velkých bank v New Yorku či Londýně, vracejí se do lavic s tučným bankovním kontem. Stážisté v bankách si vždycky vydělali. Za deset týdnů bezmála 400 tisíc korun.

Odměna stážistů se odvíjí od platů analytiků, jak se říká nástupním pozicím absolventů. A tyto základní mzdy v posledním roce slušně narostly kvůli veřejné kampani proti vysokým bonusům bankéřů, kteří si s tímto honem na čarodějnice vypořádali tak, že si zvýšili základní plat a snížily bonusy. To ale stážistům nevadí, protože oni žádné bonusy nemají.

Dlouhé roky byl základní roční plat analytika na Wall Street 70 tisíc dolarů. Letos ale došlo k jeho zvýšení na 85 tisíc dolarů (přes dva miliony korun). To je více než dvacetiprocentní meziroční nárůst. To znamená, že stážista si přijde v přepočtu na 170 tisíc korun měsíčně, o 30 tisíc více než před rokem.

Londýnská City je na tom o trochu hůře ačkoliv letos také hlásí nárůst základního platu analytika. A to sice ze 45 na 50 tisíc liber ročně (1,85 milionu korun). Takže ani tam bankovní stážisté nežijí o chlebu a vodě. Naopak jsou vyhlášení ve známých barech a restauracích, kde rádi holdují šampaňskému. Stážista v Londýně si letos přijde na téměř tisíc liber týdně (37 tisíc korun).

Většina programů pro stážisty trvá deset týdnů. Za léto si tedy vydělají v přepočtu 370 tisíc korun. Při čtyřicetihodinovém týdnů by to znamenalo téměř tisíc korun za hodinu práce.

Vstup do světa velkých výplatních pásek

Žádný juniorní bankéř, ani stážista, ale jen 40 hodin týdně nepracuje. Jeden stážista se svěřil serveru Wall Street Oasis, že za první týden své stáže odpracoval 79 hodin a druhý 73 hodin.

V tomto případě už jejich hodinová mzda nevypadá tak lákavě, ale nutno dodat, že stážistům je většinou kolem dvaceti let. Takže by na tom mohli být o mnohem hůř.

Stážisté svoji letní bankovní brigádu často vidí jako bránu do světa velkých financí, a velkých výplatních pásek. Chtějí se tedy ukázat jako velký dříči a proto pracují 80 a více hodin týdně.

Přepracování a stres pravděpodobně vedl ke smrti stážisty Moritze Erhardta v londýnské pobočce Bank of America před dvěma lety.

Banky ve snaze ukázat se, že jim jde o zdraví dočasných zaměstnanců, následně stážistům striktně zakázaly přespávat v kanceláři. Goldman Sachs nedávno stážistům doporučila pracovat maximálně 17 hodin denně.

Na trhu práce se lépe uplatňují absolventi soukromých vysokých škol

Jak najít práci po rodičovské? Řešení může nabídnout stáž