Banky houfně propouštějí, o práci letos přijde téměř 200 tisíc lidí

Firmy působící v odvětví finančních služeb letos na celém světě propustí 195 tisíc lidí. Šetření na zaměstnancích se přitom nevyhýbá ani vysoce postaveným úředníkům, napsala agentura Bloomberg.

Banky se pomocí výpovědí snaží radikálně snížit provozní náklady, aby přežily ekonomickou krizi. K šetření je tlačí i nová kapitálová pravidla, která jsou vyžadována ve Spojených státech i v Evropě.

Podle zdroje Bloombergu čeká výpověď asi jedno procento zaměstnanců americké banky Citigroup, což představuje necelé tři tisíce lidí. „V rámci naší pokračující snahy o kontrolu výdajů provádíme cílené snížení počtu zaměstnanců,“ uvedla mluvčí banky Danielle Romero-Apsilos.

Propouštět bude i největší francouzská banka BNP Paribas. Většina ze 1400 lidí odejde z oddělení kapitálových trhů a strukturovaného financování. Svou evropskou pobočku již včera ořezala Bank of America. Zde její plány nekončí, celkem se chce během několika příštích let zbavit 30 tisíc pracovníků. To by jí od roku 2013 mělo ušetřit pět miliard dolarů ročně. Se svými zaměstnanci se loučí i další banky.

Tempo propouštění meziročně narůstá, v roce 2009 odešlo z odvětví 174 tisíc zaměstnanců. „takhle špatné to ještě nikdy nebylo,“ řekl Bloombergu Jason Kennedy, šéf personální agentury, která se specializuje na banky. „Budoucnost je také pochmurná. Situace bude stejná po dalších 14 až 15 měsíců: rok 2012 je pro nás odepsaný.“

Ve Francii se o propouštění již začaly zajímat bankovní odbory. O situaci s nimi dnes jednal šéf investičního bankovnictví BNP Paribas Alain Papiasse, výsledky schůzky ale nejsou známé.