Banky se při poskytování úvěrů hojí na živnostnících

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Občan - spotřebitel a občan - živnostník jsou pro banky rozdílné živočišné druhy. Zatímco ten první si může půjčit třeba 100 tisíc korun na cokoli, aniž zaplatí na poplatcích jedinou korunu, na živnostníkovi si banka smlsne: za poskytnutí úvěru na stejnou částku zaplatí nejméně tisíc korun, za vedení účtu mu strhnou měsíčně 250–300 korun, a když bude chtít půjčku vrátit předčasně, pokuta dosáhne minimálně tisíce korun.

Spotřebitelské úvěry se totiž řídí speciálním zákonem, který banky výrazně limituje a naopak dlužníkům dává značná práva včetně možnosti odstoupit od smlouvy do dvou týdnů od podpisu. Podnikatelé takový luxus nemají. „Úvěry pro živnostníky se řídí občanským zákoníkem,“ podotýká mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek.

U spotřebitelských úvěrů a úvěrů pro drobné živnostníky jde přitom shodně o částky do několika set tisíc korun. Lidé podnikající svým jménem, nikoli přes obchodní společnost, také ručí celým svým majetkem. Rovněž nesplácených úvěrů je v těchto sektorech srovnatelně. Podle dat ČNB nespláceli živnostníci ke konci února 13 procent úvěrů, domácnosti byly v prodlení u 12,35 procenta spotřebitelských úvěrů.

Výhoda? Nižší úroková sazba

Jedinou výhodou úvěrů pro živnostníky tak zůstává nižší úroková sazba. „Nabídneme provozní úvěr s úrokem od 5,6 procenta, v případě investičního úvěru od 9,9 procenta,“ vypočítává mluvčí UniCreditu Petr Plocek. Úroky u spotřebitelských úvěrů se pohybují minimálně od deseti procent.

I to je však výhoda zdánlivá. Ušetřené úroky se totiž rozplynou v poplatcích. S nimi přijde živnostníka zmíněný stotisícový úvěr s úrokem šest procent za pět let minimálně o pět tisíc korun dráž než bezpoplatkový spotřebitelský úvěr na desetiprocentní úrok.

U některých bank živnostníci nemají šanci

Některé banky raději úvěry živnostníkům nedávají vůbec. Například mBank úvěry takzvaně na IČO ani nenabízí. A to navzdory tomu, že živnostníkům nabízí podnikatelské účty. „Alternativou může být standardní spotřebitelský úvěr,“ navrhuje za banku její mluvčí Ivana Vejvodová.

Obchod s živnostníky a firmami dnes přitom drží zisky bank nad vodou. Komerční banka si navzdory desetiprocentnímu propadu zisku pochvalovala právě výkonnost firemního byznysu. Také ČSOB, které loni klesl zisk o 11 procent, uvedla, že sedmiprocentní nárůst úvěrů táhly hypotéky a korporátní půjčky. Navzdory tomu bankám nic nebrání, aby – pokud uznají za vhodné – odstřihly od financování třeba celé sektory. Jako se to v krizi stalo firmám ze stavebnictví. Těm banky ze dne na den vypověděly úvěry a firmy je musely okamžitě splatit.