Banky umožní lidem odklad splátek hypoték a půjček na 3 nebo 6 měsíců

Zdroj: Usetreno.cz

V souvislosti s pandemií koronaviru vláda schválila možnost odkladu splátek o tři nebo šest měsíců. Tato možnost se ale nevztahuje na všechny druhy půjček. Navíc se nemusí vyplatit dlužníkům, kteří jsou schopni splácet, ale chtěli by si jen na pár měsíců vylepšit svůj rodinný rozpočet.

Vláda 1. dubna 2020 schválila možnost odložení splátek úvěrů o tři nebo šest měsíců. Pokud návrh posvětí sněmovna, bude moratorium závazné pro všechny banky i nebankovní společnosti. Odklad se vztahuje na půjčky sjednané a čerpané před 26. březnem, v případě hypotéky je možné požádat o odklad u smluv sjednaných do 26. března, ale čerpaných již po tomto datu.

Na jaké půjčky se odklad vztahuje?

Kromě časového vymezení, které je určeno 26. březnem, existují výjimky i podle typu úvěru. Moratorium platí na spotřebitelské půjčky, podnikatelské úvěry a hypotéky. Naopak smůlu mají klienti, kteří nejsou schopni splácet kontokorent, kreditní kartu, revolvingové úvěry, operativní leasing nebo úvěry v souvislosti s obchody na kapitálovém trhu.

O odklad nemohou žádat ani ti, kteří měli k 26. březnu prodlení se splátkou úvěru delší než 30 dnů.

Jak bude žádost o odklad probíhat?

O odklad splácení půjčky si zájemci mohou žádat prostřednictvím online formuláře u své banky. Na rozdíl od prvního návrhu Ministerstva financí, které počítalo s plošným odpuštěním splátek, si tak každý klient musí vyřídit odklad sám. Dlužník si může vybrat, zda chce odklad o tři nebo šest měsíců a banka nebude zkoumat, zda je skutečně zasažena jeho schopnost splácet. Po dobu tří nebo šesti měsíců pak klient nebude platit ani úrok, ani jistinu.

Vyplatí se odklad splátek všem?

Ačkoliv mají nárok na odklad všichni klienti, nejen ti, kteří v souvislosti s koronavirem nejsou schopni svoje půjčky splácet, nemusí se vyplatit všem. Klient sice nesplácí ani úroky, ani jistinu, ale dlužná částka se i během odkladu nadále úročí, protože jistina se v čase posouvá. Splátky se nebudou zvyšovat, ale prodlouží se doba splácení. Pokud se dlužník rozhodne o šestiměsíční odklad například u několikamilionové hypotéky, může to nakonec znamenat prodloužení doby splácení o osm měsíců.

Jak na půjčky v době krize?

Pokud uvažujete o překlenutí finanční krize pomocí úvěru, nezapomeňte si udělat porovnání půjček nebo hypoték. Doporučujeme využít hypoteční kalkulačku. Právě teď je velmi důležité neupsat se k nevýhodnému produktu. Proto pečlivě volte, od jaké společnosti si ho vezmete. Pozitivní je, že nemusíte chodit ani na pobočku. Banky i nebankovní společnosti nabízí online půjčky, které vyřídíte z domova.

Usetreno.cz