Bezkontaktní karty zvyšují počet plateb, hotovosti se ale Češi nevzdávají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Sny karetních společností se pomalu začínají plnit a kartou se platí stále menší částky. V loňském roce došlo v meziročním srovnání k výraznému poklesu průměrné útraty kartou. Ta z předloňských šesti stovek spadla na 205 korun, uvedla to Česká bankovní asociace (ČBA).

Za razantním snížením průměrné útraty placené kartou stojí masivní rozšíření bezkontaktních karet – ty umožňují rychlé placení částek pod pět set korun bez zadání PINu - ke kterému došlo v loňském roce.

UniCredit zůstává prakticky poslední významnou bankou, která bezkontaktní platební karty svým klientům ještě nenabízí. „Vloni tvořily bezkontaktní karty více jak třetinu všech vydaných karet, do budoucna je očekáván další růst,“ uvedl Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele ČBA.

Ačkoliv roste využívání platebních karet u obchodníků, hotovosti se Češi vzdát nehodlají. V meziročním srovnání došlo k mírnému nárůstu objemu transakcí v bankomatech o necelá dvě procenta na téměř 642 miliard korun. Stejným tempem rostl i počet výběrů z bankomatů, průměrná výše výběru tedy zůstala beze změny na úrovni 3650 korun.

Poměr bezhotovostních transakcí versus výběr hotovosti tak zůstává 30 ku 70. V západní Evropě má hotovost většinou méně než polovinu. „Platební karta lidem stále ve velké míře slouží jako nástroj pro platbu v hotovosti, nikoli pro platbu bezhotovostní,“ komentuje vývoj Jan Matoušek.

Celkový objem bezhotovostních transakcí u obchodníků loni stoupl meziročně o 13,4 procenta na téměř 322 miliard korun. Počet transakcí přitom stoupl o více než 22 procent, to je dáno právě větším počtem plateb nízkých částek.