Burzovních debutů přibylo, rekordní rok z toho ale není

Jack Ma

Jack Ma Zdroj: ctk

Na světové akciové trhy letos vstoupilo 1206 nových firem, které prostřednictvím takzvaných IPO, tedy primárních úpisů akcií, získaly 257 miliard dolarů. Vyplývá to ze studie EY Global IPO Trends.

Proti loňskému roku přibylo primárních úpisů o třetinu, na rekord to ale nestačí. Jak v počtu letošních IPO, tak v objemu získaných peněz byl letošek nejlepším od roku 2010. Předkrizový rok 2007 však překonán nebyl. „Letošek byl pro primární úpisy solidním rokem, ale v superlativech ho hodnotit nelze,“ uvedl Peter Wells, vedoucí partner oddělení transakčního poradenství společnosti EY v České republice.

Na vině je především nervozita na kapitálových trzích v závěru roku. „Nebýt slabšího čtvrtého čtvrtletí, mohly se IPO dokonce vyrovnat předkrizovým rekordům, co se týče počtu i výnosnosti,“ podotýká Wells. I letos táhly trh primárních emisí fondy private equity a venture capital. Ty se snažily svézt na pozitivní vlně a růstu akciových trhů a zbavit se podílů ve firmách, které nakoupily ještě v předkrizových letech 2006 a 2007.

Podle Wellse posílily akcie nových firem na burzách v průměru o 17,1 procenta, což je třikrát více než akciové indexy. Mezi firmami hledajícími kapitál na burzách rostla letos popularita zahraničních trhů. Umístit akcie na burze v zahraničí se letos rozhodlo 129 podniků, to je nejvíc od roku 2007. Více než polovina, dvaapadesát procent těchto primárních úpisů, směřovala na americké burzy. Druhý skončil Londýn, kam zamířila každá pátá firma, která se rozhodla akcie upsat mimo svůj domácí trh.