České banky na výměnu řeckých dluhopisů přistoupí

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Tři české banky,které mají v portfoliu řecké dluhopisy, souhlasí s jejich výměnou nabízenou řeckou vládou.

„Představenstvo Komerční banky se včera rozhodlo přistoupit na návrh Řecké republiky a nabídnout dluhopisy držené KB k výměně v souladu s podmínkami stanovenými v memorandu z 24. února,“ uvedla mluvčí banky Monika Klucová.

K výměně přistoupí i její matka, francouzská Société Générale. „ Představenstvo dospělo po vyhodnocení alternativ postupu k závěru, že přijetí nabídky je v nejlepším zájmu banky a jejích akcionářů. O tom, zda bude výměna skutečně realizována, bude Řecko informovat v následujících dnech, nejspíše 9. března,“ dodala Klucová.

Na výměnu dluhopisů přistoupí i česká UniCredit Bank, neboť tak rozhodla celá skupina UniCredit, jak uvedla včera večer agentura Bloomberg. Skupina UCB vlastní řecké dluhopisy v hodnotě 540 milionů eur, již loni odepsala 60 procent jejich hodnoty. Na českou pobočku z toho připadá 120 milionů eur nominální hodnoty řeckých bondů.

K výměně řeckých dluhopisů dále čtěte:

Komerční banka má v držení řecké bondy za zhruba sedm miliard korun, skupina Société Générale za miliardu eur. Na směně bondů už Komerční banka podle mluvčí netratí - odepsala totiž z nich zhruba tři čtvrtiny hodnoty. „ Hodnota nově vyměněných dluhopisů přibližně odpovídá účetní hodnotě dosavadních bondů v knihách KB, tedy dopad z uskutečnění výměny do výsledku banky by byl žádný nebo zanedbatelný,“ uvedla Klucová.

Se směnou souhlasí i ČSOB. „Nabídku dnes představenstvo ČSOB akceptovalo. Dopad do zisku bude zanedbatelný, protože již ke konci roku jsme hodnotu řeckých dluhopisů snížili o 69 procent,“ uvedla mluvčí banky Pavla Hávová.

Věřitelé se o tom, zda na výměnu řeckých bondů přistoupí, musí rozhodnout do 8. března.