Českou pobočku LBBW koupil ruský finančník Igor Kim

LBBW (Profimedia.cz)

LBBW (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Na tuzemský trh vstupuje další finanční ústav z Ruska. Českou filiálku německé LBBW koupila banka Expobank ruského miliardáře Igora Kima. Hodnota obchodu, který ještě podléhá schválení ČNB a německých i ruských regulačních orgánů, podle spekulací médií přesáhla dvě miliardy korun.

Na transakci jako první upozornil server Motejlek.com. Podle něj stuttgartská LBBW podepsala smlouvu o převodu akcií své české pobočky LBBW Bank CZ s Rusem Igorem Kimem, majitelem Expobanky, již v pátek.

Německá centrála LBBW hledala kupce pro své české aktivity údajně tři roky. Loni v říjnu se vynořily zprávy, že je získá Česká spořitelna. Posléze se na scéně objevil také podnikatel a politik Andrej Babiš, který prý chtěl tuzemskou LBBW ovládnout skrze fondy Hartenberg Capital.

Nakonec tedy českou LBBW kupuje ruský finančník Igor Kim, který podle informací serveru iHNed.cz celou dobu nabízel nejvyšší částku. Obě strany sice nechtějí cenu komentovat, ale ruská média spekulovala, že Kim zaplatí až 90 milionů eur, tedy asi 2,4 miliardy korun. Stuttgartská centrála by si měla navíc ponechat část problematických úvěrů.

Kim získal Expobank před třemi lety
Expobank jako universální banka pro soukromé a firemní klienty působí na ruském trhu od roku 1994. Dnešní většinový vlastník Igor Kim ji získal v roce 2011 od Barclays Bank. V srpnu 2013 banka převzala ruské zastoupení společnosti VR Leasing. Expobank LLC má v současné době 19 poboček v deseti ruských městech a její bilanční suma v roce 2012 činila zhruba jednu miliardu eur.

Důvodem prodeje jsou špatné výsledky české filiálky. Od roku 2008 má kumulovanou ztrátu bezmála 600 milionů korun, přičemž za první tři čtvrtletí roku 2013 vykázala minus 17 milionů. Německá LBBW se také zavázala k odprodeji svých zahraničních aktiv výměnou za státní finanční pomoc, kterou obdržela během finanční krize.

Ztrátový bude pro Němce i prodej jejich tuzemské dcery. V roce 2008 dali za českou pobočku rakouské Bawag Bank, kterou poté přejmenovali na LBBW Bank, podle odhadů 160 milionů eur, kolem čtyř miliard korun.

Česká LBBW provozuje 18 poboček a zaměstnává 360 lidí. Její bilanční suma ke konci loňského prvního pololetí přesáhla 31 miliard korun, což z ní v tomto srovnání činí jedenáctkou banku domácího trhu.

Gernot Daumann: Pozice LBBW se zlepšuje, ale se ziskovostí ještě spokojen nejsem

Sberbank má v Česku ambiciózní plány. Zachrání ruský kapitál tuzemské exportéry?