Český pojistný trh v pololetí stagnoval

Zloděj, ilustrační foto

Zloděj, ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, Sedmicka

Český pojistný trh v pololetí mírně klesl. Tuzemské pojišťovny vybraly na pojistném 58,6 miliardy korun, což bylo meziročně o 0,1 procenta méně. O číslech informovala České asociace pojišťoven (ČAP), jež sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Loni vybraly pojišťovny na pojistném 115,5 miliardy korun, o 0,1 procenta méně než předloni.

„Pokles celkového předepsaného pojistného o 70 milionů korun meziročně potvrdil úroveň stagnace pojistného trhu,“ uvedla asociace. Statistiky ukazují v pololetí mírný růst o 1,1 procenta u běžně placeného životní pojištění, pokles u pojištění vozidel o 1,5 procenta a zároveň snížení ještě nedávno rostoucích podnikatelských pojištění.

Vývoj v životním pojištění je srovnatelný podle asociace s předchozím obdobím. Celkově segment životního pojištění klesl o 0,1 procenta s předepsaným pojistným 23,1 miliardy korun.

Příčinou je výrazný propad předepsaného pojistného u jednorázového životního pojištění meziročně o 17 procent způsobený zejména snížením výnosů finančních trhů ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Předepsané pojistné u neživotního pojištění rovněž v pololetí kleslo meziročně o 0,1 procenta, a to na necelých 35,5 miliardy korun.

Proti stejnému období loni se výrazně zvýšila aktivita pojišťoven mimo území ČR. Předepsané pojistné uzavřené na cizích trzích dosáhlo 1,78 miliardy korun a v pololetí letošního roku se zvýšilo meziročně více než dvojnásobně.