Českým bankám klesají zisky, mění vedení

ČSOB

ČSOB Zdroj: Tomas Novak/Euro

Dlouhotrvající období levných peněz tlačí zisky a marže tuzemských bank dolů. Za jedenáct měsíců loňského roku, údaje za celý rok ještě nejsou k dispozici, vydělal český bankovní sektor 58,8 miliardy korun, to je o 1,1 miliardy korun méně než ve stejném období roku 2013.

Finanční domy se s nepříznivou situací snaží bojovat šetřením, snižováním počtu zaměstnanců, ale i personálními změnami. Za poslední rok dostaly nového generálního ředitele dvě z pěti největších tuzemských bank – ČSOB a Raiffeisenbank. Ještě více změn se děje na nižších úrovních managementu.

Podle analytiků budou levné peníze bankám nahlodávat zisky i nadále. „Nízkoúrokové prostředí bude nadále trápit banky, nicméně tlak na pokles zisku bude částečně kompenzovat vyšší ekonomický růst a s ním spojená rostoucí poptávka po úvěrech. Vyšší důvěra totiž umožní firmám a domácnostem více se soustředit na dlouhodobější investice,“ komentuje stav českého bankovnictví David Navrátil, analytik České spořitelny.

Banky se pomocí tvrdých opatření snaží propad zisků zpomalit, ale není v jejich silách ho zastavit či dokonce zvrátit. Již v roce 2013 vydělaly všechny v Česku působící banky meziročně o 4,3 procenta méně, tedy 61,15 miliardy korun. Nejhůře si přitom vedly tři největší, ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka. Ty vykázaly za rok 2013 v průměru devítiprocentní pokles zisku.

Pro banky nebylo nikdy v historii tak složité vydělat. Sektor má díky spořivosti českého obyvatelstva dlouhodobý přebytek vkladů nad úvěry, nemusí se sice financovat externě, ale přebytek likvidity banky vždy rády investovaly do českých vládních dluhopisů. Desetileté dluhopisy české vlády již ale nesou méně než půl procenta. To je méně než německé a ve světě si levněji půjčuje jen Švýcarsko a Japonsko.

Personální rošády
Společným znakem výměny bankovních šéfů je sázka na kádry v rámci vlastní banky nebo alespoň skupiny. Zvláště dobře se manažeři podle personalistů hledají na Slovensku.
Jedna z největších tuzemských bank UniCredit provedla na počátku roku v tichosti rošádu ve vedení skupiny. Privátní bankovnictví nově řídí od ledna veterán UniCreditu Dušan Hladný, který vystřídal po dvou letech ve funkci Raymonda Kopku. Bývalý olympijský vzpěrač Kopka odešel na Slovensko, kde dostal na starost opačný konec pyramidy bankovních klientů UniCreditu. Místo správy peněz pro nejbohatší se bude starat o rozvoj retailové sítě, tedy bankovnictví pro drobné klienty.
Zatím není jasné, kdo po Hladném povede bankovnictví pro segment malých a středních podniků. Personalisté však spekulují o tom, že UniCredit opět – vcelku nepřekvapivě – vsadí na někoho z manažerů uvnitř banky. To jen potvrzuje trend na trhu, že velké bankovní přestupy jsou minulostí a finanční domy se snaží personální otázky řešit interně. Jedním z dalších důkazů je od ledna čerstvý nejvyšší šéf tuzemské Raiffeisenbank Igor Vida, který přišel ze slovenské Tatra banky patřící rovněž do impéria rakouské skupiny Raiffeisen. Drobné bankovnictví v České spořitelně zase nově vede Tomáš Salomon, který přesídlil do Prahy po dvouletém působení ve Slovenskej sporiteľne.
Už loni v květnu dostala nového generálního ředitele ČSOB. Matadora Pavla Kavánka vystřídal John Hollows, který přišel z mateřské KBC.