Dluhová krize má první firemní oběť – MF Global

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Patrick Sinkel

Amerikou otřásá finanční skandál - jeden z největších brokerů MF Global doplatil na to, že nakupoval evropské vládní dluhopisy. Poté, co oznámil kvartální ztrátu ve výši 192 milionů dolarů, jej downgradovaly ratingové agentury a dnes požádal o ochranu před věřiteli.

Krach má i český rozměr - MF Global jako světový broker byl partnerem řady tuzemských obchodníků. Proti brokerovi zasáhl ihned Fed a také burzy, které firmě povolily zadávat jen prodejní pokyny.

Českých klientů makléřů, kteří se zkrachovalým brokerem spolupracovali, by se bankrot neměl dotknout.Firma je totiž povinna oddělovat klientské peněžní prostředky od svých na účtech vedených v bance, banka nemůže pohledávky započíst. Kromě toho jsou klientské účty pojištěny do 50 tisíc liber.

„Společnost Colosseum obchoduje přes více brokerů, provoz je tedy ovlivněn pouze částečně. Pokud je historie určitým vodítkem, mělo by být obchodování brzy obnoveno bez dopadů na klientské prostředky,“ řekl E15 spolumajitel Colossea Štěpán Pírko.

MF Global přiznává dluhy ve výši zhruba 40 miliard dolarů a aktiva v o něco vyšší úrovni. Mezi největší nezajištěné investory patří JP Morgan s více než miliardou dolarů a Deutsche bank, na klientských účtech je cca 7 miliard dolarů.