Do směny řeckého dluhu promluví i Komerční banka

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: profimedia.cz

Komerční banka je zřejmě jedinou z českých bank, kde se nyní rozhoduje, zda přistoupí na nabídku směny řeckého dluhu. Termín, dokdy se věřitelé musejí do procesu směny přihlásit, vyprší zítra v deset hodin večer. Na rozhodnutí věřitelů záleží další osud mezinárodní pomoci Řecku.

Mluvčí Komerční banky Monika Klucová potvrdila, že banka o směně rozhoduje sama za sebe. „Komerční banka obdržela v minulých dnech návrh Řecké republiky na výměnu dluhopisů. V současnosti vyhodnocuje, zda je přijetí návrhu v nejlepším zájmu banky a jejích akcionářů,“ uvedla. O přistoupení ke směně rozhodne představenstvo banky.

V jiné situaci je ČSOB. Ta má také v portfoliu řecké dluhopisy, nicméně o přistoupení ke směně se bude pravděpodobně rozhodovat na úrovni mateřské skupiny, belgické KBC. Mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek uvedl pouze, že banka o směně sama nejedná.

Jak banky nakoupily řecké dluhopisyJak banky nakoupily řecké dluhopisy | banky

Nejasná je pozice české UniCredit Bank. „V tuto chvíli nebudeme poskytovat bližší informace,“ řekl mluvčí Petr Plocek. Je však pravděpodobné, že podobně jako v případě ČSOB se i za českou UniCredit rozhodne v zahraničí. Komerční banka má na rozdíl od zmíněných bank i jiné akcionáře než jen mateřskou skupinu, včetně řady českých. Société Générale má v bance podíl jen dvě třetiny. Banka tak musí rozhodovat individuálně, v souladu se zájmy všech akcionářů.

Zatím se podle informací agentury Bloomberg ke směně řeckého dluhu přihlásilo zhruba dvanáct velkých evropských bank a pojišťoven, které drží zhruba 20 procent řeckého dluhu z celkových 206 miliard eur.

Aby směna mohla proběhnout, je třeba, aby s ní souhlasili věřitelé držící 75 procent dluhu. V krajním případě by stačily i dvě třetiny, poté může Řecko „dobrovolnou“ směnu zbytku věřitelů nařídit.

Směna spočívá v odepsání poloviny nominální hodnoty dluhopisů a výměny jejich zbytku za nové bondy emitované fondem EFSF. Někteří věřitelé, jako například skupina německých investorů DSW, směnu odmítají. Moc na výběr ale nemají. „Je to nejlepší nabídka. Protože je jediná,“ glosoval řecký ministr financí Evangelos Venizelos. Pokud by se dostatek investorů pro směnu nenašel, Řecko záchranný balík 130 miliard eur nezíská. Včera navíc „unikla“ z institutu IIF zpráva, že bankrot Řecka by si vyžádal další bilion eur na záchranu Itálie a Španělska. Komerční banka o své pozici ještě rozhodnuta není. „Strategickým záměrem KB je postupovat v souladu s většinou věřitelů, s cílem zajistit maximální možnou návratnost dlužných prostředků,“ uvedla Klucová.

Trojice zmíněných českých bank držela řecké dluhopisy v nominální hodnotě 14 miliard korun. Všechny však velkou část hodnoty – v rozmezí 59 až 75 procent – již odepsaly.