EK prošetřuje MasterCard, prý uměle navyšovala náklady za transakce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Evropská komise vyšetřuje amerického vydavatele platebních karet MasterCard kvůli podezření, že uměle zvyšoval náklady na zpracování karetních transakcí. Je to již podruhé, co EK začala vyšetřovat praktiky druhého největšího vydavatele kreditních a debetních karet na světě.

Podle EK měla firma předražovat zpracování nákupů uskutečněných v EU prostřednictvím karet vydaných bankami mimo Evropu. Komise však zkoumá i poplatky, které firma požaduje za platby v rámci EU.

Nové obvinění přichází po téměř dvouletém vyšetřování a je součástí snah snížit poplatky za zpracování transakcí a zvýšit přeshraniční obchod. Regulátoři na obou stranách Atlantiku bojují proti poplatkům již dlouho.

MasterCard už poplatky jednou snižoval

MasterCard již v roce 2009 snížil přeshraniční mezibankovní poplatky, které vybírá od maloobchodních firem za zpracování transakcí platebními kartami. Donutila ho k tomu právě EK, která uvedla, že vysoké poplatky porušují pravidla hospodářské soutěže.

Komise dodala, že zaslala společnosti prohlášení o námitkách. To je jakýmsi mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě obvinění. EK v něm firmám oznámí své podezření, ke kterému se podniky mají vyjádřit. Pokud další vyšetřování zjistí protiprávní jednání, mohou společnosti dostat pokutu ve výši až deseti procent jejich celkového ročního obratu.

MasterCard v prohlášení uvedl, že formálně odpoví na prohlášení a že s Evropskou komisí spolupracuje.