Erste Group v pololetí spadla do ztráty 929,7 milionu eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, spadla v prvním pololetí do čisté ztráty 929,7 milionu eur (zhruba 25,6 miliardy korun). Erste Group Bank o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Loni v pololetí měla banka čistý zisk 301,2 milionu eur (8,3 miliardy korun). Ztráta za druhé čtvrtletí činila podle agentury APA 1,033 miliardy eur. Akcie Erste Bank se obchodují na pražské burze.

Provozní zisk banky za pololetí činil 798 milionů eur. „Výsledek za první pololetí zčásti odráží opatření, která jsme oznámili 3. července tohoto roku,“ uvedl předseda představenstva banky Andreas Treichl. Erste tehdy uvedla, že její aktivity v Maďarsku negativně zasáhne snaha tamní vlády přenést na banky část ztrát, které Maďarům u devizových úvěrů přineslo oslabení domácí měny.

Podle analytika Patria Online Jana Šumbery výsledky banky i přes hlubokou ztrátu potěšily, protože byly lepší, než očekávaná čísla.

erste akcieerste akcie | E15vývoj akcií Erste Bank na pražské burze

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. Ve výhledu na celý letošní rok banka dnes zopakovala, že očekává čistou ztrátu až 1,6 miliardy eur.

Dceřiná Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, dnes oznámila, že v prvním pololetí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 4,6 procenta na 7,78 miliardy korun. Provozní zisk zůstal 11,47 miliardy korun.