Erste klesl zisk o dvě pětiny. Na vině jsou nízké úroky a malá poptávka

Erste bank

Erste bank

Rakouská bankovní skupina, do které patří také Česká spořitelna, v prvních třech měsících roku potvrdila, kde se tvoří její zisky. V Rakousku či Rumunsku to není. Skupina v prvním kvartále vydělala 103,3 milionu eur (přibližně 2,83 miliardy korun). To je o 41,5 procenta méně než ve stejném období loňského roku a méně, než vydělala samotná Česká spořitelna.

„Faktory, které měly na výsledek největší vliv, jsou dobře známé: trvale nízké úrokové prostředí, zdrženlivá poptávka po úvěrech a v neposlední řadě vysoké bankovní daně a daně z finančních transakcí v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku,“ komentoval výsledky alibisticky Andreas Treichl, předseda představenstva Erste Group Bank. U Erste již patří k bontonu, že nepříliš příznivé výsledky se v tichosti zveřejňují v pátek anebo den před státním svátkem.

„Výnosy Erste nevybočily svým poklesem z trendu posledních čtvrtletí,“ uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Rakouská skupina Erste vydělala o čtyři procenta více, než očekávali analytici, ti věštili zisk 99 milionů eur. Méně pozitivní zprávou ale je, že lepšího výsledku bylo dosaženo jen nižšími náklady na riziko, tedy tvorbou rezerv na nesplácené úvěry. V dalších čtvrtletích lze naopak počítat s růstem nákladů na riziko kvůli zátěžovým testům Evropské centrální banky.

Úrokové výnosy bankám v současném prostředí nízkých sazeb setrvale klesají. Erste v prvním čtvrtletí klesly čisté úrokové výnosy o 6,1 procenta na 1,124 miliardy eur. „Navzdory slabé výkonnosti skupiny v prvním čtvrtletí nadále zůstáváme dlouhodobě vůči akciím Erste Bank pozitivní. Po slabším úvodu roku by se měly (provozní) zisky banky v průběhu roku mírně zlepšit,“ uvedl Tomáš Tomčány z Patria Directu a potvrdil cílovou cenu 29 eur za akcii. Nyní se ve Vídni obchoduje za 24,2 eura. Analytici tak u Erste vidí růstový potenciál přes 20 procent.

Spořitelna vydělala čtyři miliardy
České spořitelně se vedlo lépe než rakouské matce. Její zisk v prvním kvartále meziročně klesl jen o pět procent na čtyři miliardy korun. Opět tak vydělala více než rakouská matka. Spořitelně úrokové výnosy klesly méně než Erste, a to o 2,9 procenta na 6,71 miliardy korun. Banka s pěti miliony klientů loni vybrala o pět procent méně na poplatcích a provizích. Čistý výnos z nich meziročně klesl na 2,79 miliardy korun. Pokles je podle banky ovlivněn tím, že klienti využívají zvýhodněné programy a produkty.

Česká spořitelna drží Erste nad vodou