Erste v prvním čtvrtletí zdvojnásobila čistý zisk na 6,2 miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Skupina Erste Group Bank v letošním prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 225,8 milionu eur (6,2 miliardy korun). Loni ve stejném období vydělala 103,3 milionu eur. Vedení banky za zlepšením vidí oživení úvěrů a pokles nákladů.

„Náš solidní čistý zisk je jednak důsledkem hospodářského oživení, které vedlo k většímu pohybu v oblasti úvěrů a pohledávek, jakož i důsledkem snížení nákladů vyplývajících z nebonitních úvěrů,“ uvedl předseda představenstva Erste Group Andreas Treichl.

Bilanční suma se oproti konci loňska zvýšila zhruba o tři procenta na 202,6 miliardy eur. Meziročně ale klesla. Provozní zisk Erste meziročně stoupl o téměř dvě procenta na 741 milionů eur, snížil se ale proti předchozímu čtvrtletí. Pro celý letošní rok Erste očekává růst úvěrů „v oblasti nižších jednomístných čísel“ a pokles rizikových nákladů.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. České spořitelně, největší české bance podle počtu klientů, v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk meziročně o 8,4 procenta na 3,7 miliardy korun. Provozní zisk se ale zvýšil o dvě procenta na 5,9 miliardy korun.