Evropská pojišťovací dvojka AXA zvýšila zisk o 12 procent

Axa

Axa Zdroj: Rasch Jan/Euro

Druhé největší evropské pojišťovně AXA vzrostl loni čistý zisk o 12 procent na 5,02 miliardy eur (137,6 miliardy korun). Společnosti pomohlo snížení nákladů.

Příjmy stouply o jedno procento na 91,99 miliardy eur. Na srovnatelném základě se příjmy zvýšily o tři procenta, hlavně díky divizi životního pojištění, spoření a správy majetku. Zisk mírně zaostal za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters, příjmy naopak jejich očekávání překonaly.

Loňský zisk podpořilo snížení nákladů o 300 milionů eur. Další snižování nákladů v rámci svého pětiletého strategického plánu firma hodlá uskutečnit i v letošním roce. Plán pojišťovny počítá s tím, že do konce letošního roku celkové náklady klesnou o 1,9 miliardy eur. Zatím se podařilo pojišťovně snížit náklady o 1,6 miliardy eur.

Nízké úrokové sazby však snížily příjmy pojišťovny z dluhopisů, které má v držení. AXA se snaží zvýšit svůj růst v rychle rostoucích rozvíjejících se zemích, kde je stále hodně lidí nepojištěných. V poslední době se zaměřila na akvizice v Africe.

Akcie AXA

Firma navrhla vyplatit za loňský rok dividendu 0,95 eura na akcii. To je o 17 procent více než v předchozím roce. Analytici čekali dividendu jen 0,89 eura.

AXA působí i v České republice. Nabízí zde životní i neživotní pojištění, investování a spoření na stáří. Penzijní společnost firmy je v Česku z pohledu spravovaných aktiv třetí největší.