Expanze Zuno Bank skončila dříve, než začala

Nová banka ZUNO

Nová banka ZUNO

Internetová banka Zuno z portfolia rakouské Raiffeisen Bank International, která zatím působí jen na českém a slovenském trhu, zastavila expanzi na další středoevropské trhy. Od nápadu etablovat se také v Polsku a Maďarsku upustila ještě předtím, než se o to pokusila.

Podle informací deníku E15 měla Zuno jak v Polsku, tak v Maďarsku najaté pracovníky, pronajaté kanceláře a pracovala na rozjezdu internetového bankovnictví. Pak ale kanceláře vyklidila a zaměstnance propustila.

„Změna ekonomického klimatu byla jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli zatím plně soustředit na Česko a Slovensko,“ říká mluvčí vídeňské Raiffeisen Bank Christof Danz. „Také potvrzujeme, že se změnila manažerská struktura v Polsku a Maďarsku. V Polsku jsme většině zaměstnanců nabídli posty v Raifeissen Polbank. Rozpuštění maďarské pobočky znamenalo nutné nevyhnutelné propuštění jejích zaměstnanců.“

Česko a Slovensko ale nemůže projekt internetové banky uživit. Obchodní model Zuno s minimálními maržemi, který spoléhá na mezibankovní poplatky z plateb kartami klientů a financuje z nich provoz jiných bezplatných produktů, potřebuje řádově více klientů, než je současných dvě stě tisíc, které v Česku a na Slovensku má. Internetové banky potřebují pro slušnou ziskovost nejméně milion klientů. To je i důvod, proč Air Bank ze skupiny PPF agresivně hledá nové trhy a ze stejného důvodu působí mBank na třech trzích, kde má tři miliony klientů.

Oproti dřívějším informacím Raiffeisen Bank International (RBI) upouští od dřívějšího plánu, o kterém v létě veřejně mluvil i šéf tuzemské Raiffeisenbank Mario Drosc, sloučit ztrátovou Zuno v Česku a na Slovensku s místními bankami Raiffeisen. Podle dostupných informací je proti takovému kroku nový šéf RBI Karl Sevelda. Ten nechce případný neúspěch projektu Zuno Bank spojovat s brandem Raiffeisen. Předchozí boss RBI Herbert Stepic, který nebyl projektu internetové banky také nikdy příliš nakloněn, rezignoval letos v červnu kvůli nákupu bytů v Asii prostřednictvím daňových rájů.

Podle výroční zprávy prodělala rakouská Zuno Bank za loňský rok přes 33 milionů eur a kumulovaná ztráta na konci loňského roku přesáhla 95 milionů eur. „Je třeba si uvědomit, že jsou v tom zahrnuty projekty týkající se expanze do Maďarska a Polska, výsledná cifra pro Česko a Slovensko je mnohem nižší,“ podotýká Lukáš Tomis, mluvčí Zuno pro Česko a Slovensko.

Zuno se od začátku potýká s velkou fluktuací manažerů. Za dva roky existence se v čele české pobočky vystřídali tři ředitelé. Na začátku letošního roku dal bance košem i její spoluautor a generální ředitel celé Zuno András Hámori, který dal přednost nabídce Sberbank Europe, bývalé Volksbank. Bývalý šéf maďarské pobočky Endre Eölyüs našel novou práci v čele tamního MasterCardu, kde vystřídal Andrase Hembergera, který má v rámci MasterCardu nyní na starost více zemí.

Zuno: výběry z bankomatů a Účet plus zdarma (téměř) pro každého