Exportní banka žaluje J&T, přou se o záruku za 220 milionů

Česká exportní banka (ČEB) podala žalobu na finanční skupinu J&T. ČEB se podle něj domáhá toho, aby skupina vyplatila část z 25 milionů eur, kterými ručila za úvěr pro zkrachovalou ocelárnu Slovakia Steel Mills. J&T však tvrdí, že ČEB porušila smlouvu, a proto zbytek peněz doplácet nehodlá. Podle informací Hospodářských novin (HN) jde zhruba o osm milionů eur (přibližně 220 milionů korun).

Podání žaloby webu potvrdil generální ředitel ČEB Karel Bureš. „Poté, co jsme zažádali o uplatnění záruky, jsme nejdříve podali dvě předžalobní výzvy k zaplacení a až následně nám J&T Finance Group zaplatila jen zhruba dvě třetiny garantované částky. A v ten moment nám jako řádnému hospodáři nic jiného než žalobní řešení prostě nezbývá. Nicméně ČEB je stále otevřená řešení tohoto sporu i mimosoudní cestou,“ cituje ho web ihned.cz.

Zdroj ze skupiny J&T ale podle ihned.cz tvrdí, že ČEB porušila smlouvu, a peníze tak po skupině vymáhá protiprávně. Podle verze J&T půjčila ČEB slovenským ocelárnám kolem 160 milionů eur, které odeslala ve třech částech. Na jednu z nich - výše uvedených 25 milionů eur - poskytla J&T záruku v plné výši. Peníze měly jít na nákup technologií pro Slovakia Steel Mills. Smlouva mezi ČEB, Slovakia Steel Mills (SSM) a J&T prý zároveň tvrdila, že kdyby ocelárny tyto technologie prodaly, příjmy z prodeje by šly primárně na splacení úvěru, který jistila J&T. A podle zdroje ze skupiny, na který se web odvolává, prodaly ocelárny tyto technologie za 13 milionů eur.

„Jsme přesvědčeni, že minimálně osm milionů eur, které ocelárny inkasovaly z prodeje technologií a které po nás ČEB vymáhá, měly jít na splácení námi ručeného úvěru. Proto jsme se rozhodli tuto částku exportní bance neplatit,“ řekl webu zdroj ze skupiny J&T.

Banka na naše návrhy nereagovala, tvrdí J&T

Mluvčí J&T Monika Veselá uvedla, že skupina České exportní bance uhradila oprávněné nároky v plné výši. „Opakovaně jsme navrhovali společné jednání expertů s cílem vyjasnit si právní argumenty a celou záležitost uzavřít. Banka však bohužel na naše výzvy nereagovala,“ dodala mluvčí J&T.

Česká exportní banka poskytla v roce 2007 úvěr na stavbu závodu SSM. Slovakia Steel Mills začala vyrábět sochory a válcované produkty v roce 2011. Už o rok později však vykázala čistou ztrátu téměř 44 milionů eur. V předloňském roce prodělala 37 milionů eur. Potíže ocelárny kulminovaly začátkem loňského srpna, kdy Slovakia Steel Mills úplně zastavila výrobu. Ihned.cz dodává, že letos na jaře soud zamítl její restrukturalizaci.