Finančníci blízcí J&T investovali do chorvatského hotelu

Hotelový komplex Plat v Chorvatsku

Hotelový komplex Plat v Chorvatsku Zdroj: Nexus FGS

Hotelový komplex Plat v Chorvatsku
2
Fotogalerie
Byznysmeni z české RMS Mezzanine, spřízněné s finanční skupinou J&T, investovali miliony eur do rekonstrukce hotelového komplexu Plat v Chorvatsku, poničeného během válečného konfliktu při rozpadu někdejší Jugoslávie. Z rezortu poblíž Dubrovníku má vyrůst turistický moloch čítající kolem 650 pokojů. RMS vstoupila do dovolenkového byznysu skrze fond Nexus, který kontroluje vláda v Záhřebu společně s tamními penzijními fondy.

„Investice RMS se bude pohybovat ve výši kolem 160 milionů korun,“ uvádí šéf RMS Mezzanine Boris Procik. Jeho skupina drží v Nexu zhruba 43procentní podíl. Rekonstrukce rezortu Plat vyjde dohromady v přepočtu na více než půldruhé miliardy korun, vedle fondu Nexus investuje do hotelnického projektu i chorvatská skupina Karisma a německý hráč na poli globálního turismu TUI Travel.

Rezort Plat stojí na ploše 72 tisíc metrů čtverečních a byl postaven mezi léty 1960 a 1972. V současnosti je využíváno jen kolem pětiny kapacit. Renovace má být dokončena v příštím roce, v nabídce cestovek se Plat zřejmě objeví pod značkou Club Magic Life, náležející do rodiny brandů skupiny TUI Travel. Pro RMS Mezzanine není Plat v zemi zřejmě zdaleka poslední štací.

„Aktuálně hledáme další vhodné projekty na území Chorvatska, ideálně s českým nebo slovenským spoluinvestorem. Kapacita fondu Nexus je až 80 miliónů eur,“ dodává Procik. Vedle Platu je ve fondu, do kterého RMS vstoupilo v roce 2011, aktuálně jen podíl v chorvatské bance Vaba.

Nejvyšší manažery RMS spojují dlouhá léta strávená v československém finančním impériu J&T, z jehož struktury se firma v roce 2009 pod vedením Borise Procika formálně oddělila, obě skupiny spolu ale stále úzce spolupracují. Ke konci pololetí držela skupina RMS majetek v objemu přes osm miliard korun a za prvních šest měsíců letošního roku dosáhla zisku 18 milionů korun.