Hypoteční krize: USA obvinily Bank of America z podvodu

Bank of America

Bank of America

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo společnost Bank of America kvůli údajnému podvodu s hypotečními cennými papíry. Banka podle ministerstva prodala nekvalitní úvěry na bydlení hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac, a způsobila jim tak ztráty přesahující miliardu dolarů (19 miliard korun).

„Podvodná činnost uvedená v dnešní žalobě byla ve svém rozsahu ohromně nestoudná,“ uvedl podle agentury Reuters prokurátor Preet Bharara. „Žaloba by měla být dalším jasným signálem, že bezohledné úvěrové praktiky nebudou tolerovány,“ dodal. Bank of America je podle aktiv druhou největší bankou ve Spojených státech.

Případ je první žalobou ministerstva týkající se prodeje hypotečních úvěrů agenturám Fannie Mae a Freddie Mac, nad nimiž v září 2008 převzala plnou kontrolu americká vláda. Agentury v minulosti vlastnily či garantovaly zhruba polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Byly však těžce zasaženy krizí na americkém hypotečním trhu. Letos vláda zahájila kroky k jejich postupné likvidaci.