Investor Steven Cohen je opět na scéně, návrat jistí sbírkou umění

Od roku 2002 patří Steven Cohen každoročně mezi desítku nejvíce utrácejících sběratelů umění na světě.

Od roku 2002 patří Steven Cohen každoročně mezi desítku nejvíce utrácejících sběratelů umění na světě. Zdroj: profimedia.cz

Miliardář a uznávaný sběratel umění Steven Cohen se vrací na vrchol. Americká banka Morgan Stanley mu poskytla osobní úvěr, který je jištěn uměleckými díly z Cohenovy sbírky. Výše půjčky poskytnuté v závěru minulého roku nebyla zveřejněna. Nový úvěr může naznačovat, že Cohen má chuť nakupovat.

Pro bohaté sběratele umění není podobné financování jejich zálib nic neobvyklého. Cohen měl v minulosti úvěry od Deutsche Bank a dalších peněžních domů na financování nákupů děl Pabla Picassa, Alberta Giacomettiho či Damiena Hirsta. Hodnota Cohenovy sbírky se odhaduje na částku okolo jedné miliardy dolarů.

Ještě přede dvěma lety přitom zažíval Cohen zlé časy, když mu Deutsche Bank přestala poskytovat osobní úvěry. Banka se rozhodla přetrhat veškeré vazby poté, co Cohen musel zavřít svou investiční firmu SAC Capital Advisors a zaplatit pokutu 1,8 miliardy dolarů za to, že jeho zaměstnanci zneužívali neveřejné informace při burzovních obchodech. Cohenovi pak úvěr poskytla banka Goldman Sachs.

Nyní se situace změnila. Cohenově nové společnosti Point72, která spravuje zejména jeho vlastní peníze, se velmi daří. Investor se zároveň dohodl s americkou Komisí pro cenné papíry, že se bude moci vrátit do světa hedgeových fondů a opět spravovat peníze investorům. Jde o velké Cohenovo vítězství, protože komise původně usilovala o doživotní zákaz pro Cohena.

Vydělává, i když jiní ztrácejí

Cohenova firma Point72 vydělala peníze i v loňském roce, který byl pro řadu investičních es katastrofou. Point72 byl „vysoce ziskový“, uvedl pro deník New York Times zdroj obeznámený s výsledky hospodaření společnosti. Již v roce 2014 dosáhla impozantního profitu přes 2,5 miliardy dolarů. Zároveň Point72 znovu otevře kancelář v Londýně, který SAC Advisors opustila před třemi lety.

Cohen dokázal investorům dvacet let zhodnocovat majetek v průměru o 25 procent ročně. Portfolia, která osobně spravoval, nikdy neskončila ve ztrátě.