J&T Banka loni vydělala 1,7 miliardy, meziročně o třetinu více

J&T

J&T Zdroj: Euro E15

J&T Banka loni vydělala 1,73 miliardy korun, tedy o takřka 40 procent více než v roce 2014. Zisk podle výroční zprávy společnosti podstatným způsobem ovlivnil prodej více jak třetinového podílu ve slovenské Poštové bance. Do pokladny J&T z transakce připlynulo 740 miliónů korun.

„K meziročnímu nárůstu čistého zisku nejvíce přispěl nárůst čistých úrokových výnosů o deset procent na 2,894 miliardy korun a také zvýšení přijatých dividend z majetkových účastí o 0,26 miliardy korun,“ uvádí výroční zpráva banky za loňský rok. Bilanční suma banky podle zprávy vzrostla o 17 procent na 147 miliard korun.

„Banka potvrdila i přes přísnější regulatorní podmínky a zvyšující se konkurenci na bankovním trhu rostoucí trend a schopnost dosáhnout zisku v souladu s obchodním a strategickým plánem stanoveným akcionářem,“ uvádí zpráva. J&T se v komentáři omezila na konstatování, že během tohoto týdne vydá k výsledkům tiskovou zprávu.

Celkový počet klientů banky se v roce 2015 zvýšil na bezmála 55 tisíc, ke konci roku měli střadatelé u banky uloženo kolem 117 miliard korun vkladů, naopak rozpůjčováno na úvěrech měla J&T banka koncem prosince 70 miliard.

J&T Banka patří do finanční skupiny J&T a poskytuje vedle služeb privátního bankovnictví také specializované financování v oblasti realit a podnikových akvizic. S cennými papíry obchoduje pro soukromé investory. V ČR J&T Banka působí od roku 1998. Do bankovního holdingu J&T Finance Group patří vedle české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu, slovenská Poštová banka a banka VABA v Chorvatsku.