J&T míří k propojení s šestou největší soukromou firmou v Číně

Česko-slovenská investiční skupina J&T Finance Group podepsala během návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně smlouvu o strategické spolupráci s privátní firmou CEFC China Energy Company. Ta je šestou největší soukromě vlastněnou společností v Číně. Strategické partnerství může vyústit až v kapitálové propojení obou hráčů.

Podle spolumajitele J&T Patrika Tkáče partnerství J&T a CEFC otevírá pro obě strany nové příležitosti zejména v rámci finančních služeb. „Uzavření strategického partnerství je prvním krokem naší spolupráce, která může vyústit až do minoritního kapitálového propojení obou subjektů,“ vysvětlil Tkáč.

Během víkendu se objevily spekulace, že Číňané koupí za 19 miliard korun 30procentní podíl v J&T Finance Group. To ale Patrik Tkáč v této chvíli nepotvrdil.

„Vzhledem k náročnosti celého procesu, jež podléhá mnoha regulatorním podmínkám a schvalováním nejen v Číně, ale také u všech regulátorů v zemích, kde J&T působí, je předčasné hovořit o výši kapitálového vstupu či podílu,“ uvedl Tkáč v tiskovém prohlášení.

Největší firma v Šanghaji

CEFC China Energy Company je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především ve financích, energetice a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty. CEFC se celosvětově řadí do TOP 500 firem.

Skupina J&T poskytuje služby spojené s privátním a retailovým bankovnictvím, správou majetku privátních klientů a institucí, investičním bankovnictvím a projektovým financováním. Své služby nabízí především na trzích České a Slovenské republiky, Chorvatska a Ruské federace. Loni vykázala čistý zisk 90,3 milionu eur (asi 2,51 miliardy korun) a bilanční suma J&T Finance Group stoupla o 45 procent na 8,4 miliardy eur (233,4 miliardy korun).