J&T prý chce nepřátelsky převzít chorvatskou firmu Adris. Je plná peněz

Budova JTFG

Budova JTFG Zdroj: profimedia

Investiční skupina J&T se údajně pokouší nepřátelsky ovládnout velkou chorvatskou společnost Adris Grupa. Referují o tom chorvatská média. Načasování akvizice podle nich není náhodné, Adris je totiž po vyinkasování tučné částky za prodej výrobce cigaret TDR plná peněz. Převzetí firmy by prý znamenalo konec investicím a vyvedení kapitálu ze země.

Podle chorvatských médií se zástupci česko-slovenské skupiny chtěli sejít s šéfem společnosti a zároveň jejím největším akcionářem Ante Vlahovičem, který ve firmě vlastní podíl 20,4 procenta, ale ten schůzku odmítl a odkázal je na management. Adris Grupa prý pokus o setkání s Vlahovičem v úterý potvrdila, zprávy o nepřátelském převzetí však nekomentovala.

Podobně na dotaz serveru E15.cz reagovala také J&T. „Mediální spekulace nebudeme komentovat,“ sdělila pouze mluvčí skupiny Monika Veselá.

Dalším cílem nájezdu má být spolumajitel společnosti Plinio Cuccurin, který drží osm procent akcií. Ten již údajně s J&T podepsal opční smlouvu na prodej svého podílu. Server Seenews.com rovněž napsal, že v úterý na záhřebské burze vyměnilo majitele přes 50 tisíc prioritních akcií.

Pojišťovna i hotelový komplex

Zájem investiční skupiny o firmu z Chorvatska nepřekvapuje. J&T už vlastní 77procentní podíl v tamní bance Vaba Varaždin a jak deník E15 nedávno informoval, byznysmeni z české RMS Mezzanine, spřízněné s J&T, investovali miliony eur do rekonstrukce chorvatského hotelového komplexu Plat.

Adris Grupa, která v létě prodala cigaretovou společnost TDR tabákovému koncernu British American Tobacco za 550 milionů eur, je mimo jiné majoritním vlastníkem největší chorvatské pojišťovny Croatia Osiguranje nebo ji patří hotelová společnost Maistra.

Ohrožené investice

Adris si po prodeji cigaretové divize naplánovala rozsáhlé investice přes půl miliardy eur právě do expanze v pojišťovnictví, turistického průmyslu a rybích farem. Jenže případné převzetí skupinou J&T by je podle spekulací chorvatských médií mohlo ohrozit a znamenalo by odliv kapitálu ze země.

Chorvatská společnost zaměstnává přes osm tisíc lidí. Loni vykázala celkové tržby 5,5 miliardy kun, což je 19,5 miliardy korun. Z toho 1,37 miliardy kun (téměř 4,9 miliardy korun) připadlo na letos prodanou cigaretovou divizi.