Konkurz Pivovarů Hradec Králové trval šestnáct let

ilustrační foto, pivo, sudy, pivovar

ilustrační foto, pivo, sudy, pivovar Zdroj: msc

Věřitelé zkrachovalého státního podniku Pivovary Hradec Králové se po šestnácti letech dočkali svých pohledávek. Malou útěchou jim může být to, že zaměstnanci dostali sto procent svých pohledávek, ostatní pak pak čtvrtinu. Obvyklá míra vypořádání totiž bývá spíše v řádech jednotek procent. Konkurz skončil jeho zrušením poté, co byli věřitelé vyplaceni.

„Důvodem pro vedení konkurzního řízení byla skutečnost, že z původního státního podniku zbyly po provedené privatizaci a restituci pouze části, které nebyly schopny samostatného ekonomického přežití,“ řekl deníku E15 konkurzní správce Marian Pavlov.

Do konkurzního řízení podniku, pod který v minulosti spadaly známé pivovary v Havlíčkově Brodě či Hlinsku, se v roce 1998 přihlásilo přes šedesát věřitelů s nároky na 216 milionů korun. Po rozprodeji majetku mohl správce mezi věřitele rozdělit celkem dvaasedmdesát milionů korun, tedy 25,1 procenta nároků. Největším věřitelem byl královéhradecký finanční úřad s pohledávkou ve výši 117 milionů.

Samotné Pivovary Hradec Králové vznikly 1. ledna 1989 sloučením tehdejších státních podniků Pivovary a sladovny a Východočeské pivovary. Pod skupinu v tu dobu patřilo na dvě desítky provozů s výstavem kolem tří set tisíc hektolitrů. Nástup tržní ekonomiky ale skupina neustála.

S pozemky nepřišly závazky

Roli podle Pavlova sehrálo například i to, že v souvislosti s restitucemi byly převedeny původním majitelům pozemky, stavby a technologie jednotlivých pivovarů, ale už nikoli závazky vyplývající z úvěrů poskytnutých na investice do nich.
Některé pivovary ale nebyly schopné ekonomického provozu ani po osamostatnění pod novými majiteli a postupně zkrachovaly.

K nim patřil například samotný pivovar v Hradci Králové založený již v polovině 19. století nebo pivovar v Dobrušce, který se ale podařilo pod novými majiteli před lety znovu zprovoznit. Další pivovary jako například v Havlíčkově Brodě, Trutnově, Broumově a Pardubicích fungují nepřetržitě dodnes. Pivovar v Hlinsku, který do roku 1996 spadal pod hradecké pivovary, například nyní provozuje skupina pivovary Lobkowicz.

Petr Dařílek: Distribuční kanály s pivem jsou rozbité a nezávislý trh minimální