Lichvářské jihoafrické bance pomůže vláda

Jihoafrická centrální banka se odhodlala k záchraně krachující banky African Bank Limited (ABL). Prý chce na trhu zachovat možnost úvěrování nejchudších obyvatel africké země. Ironií je, že banka sice půjčuje chudým, ale bez ostychu i za šedesátiprocentní úrok. Centrální banka navíc požaduje, aby s navýšením kapitálu pro ABL v objemu téměř miliardy dolarů pomohly zavedené banky jako Barlays Africa Group či FirstRand.

ABL byla vytvořena, aby půjčovala nejchudším, kteří nemají žádný majetek, jímž by mohli ručit. Nabízí úvěry v přepočtu od tisíce korun do čtvrt milionu. Nyní bude podle plánu centrální banky rozdělena na dobrou a špatnou banku. Ta dobrá dostane injekci dodatečného kapitálu a špatnou převezme i s téměř 14 miliardami korun toxických úvěrů centrální banka. Regulátor také pošle banku do režimu ochrany před věřiteli, které zároveň připraví o část investic.

Akcie banky přišly na burze v Johannesburgu během týdne o 95 procent hodnoty. Podle guvernérky jihoafrické centrální banky Gill Marcusové je pomoc neodvratná, pokud má banka pokračovat v poskytování služeb a úvěrů 3,2 milionu klientů, které se rekrutují z řad nejchudších Jihoafričanů. To vše v době, kdy rostoucí inflace, pětadvacetiprocentní nezaměstnanost a věčné stávky v těžařském sektoru již značně podkopaly důvěru mezinárodních investorů v zemi.

„ABL je důležitým symbolem schopnosti naší země půjčovat i chudým klientům,“ řekl agentuře Bloomberg Azar Jammine, hlavní ekonom Econometrix. „Většinu úvěrů čerpá dělnická třída a nikdo nechce, aby to vybuchlo,“ dodal.