Maďarský zákon připraví Erste o více než osm miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Rakouská bankovní skupina Erste Group vyčíslila, kolik ji bude stát kompenzace klientů, ke které ji zavazuje nový maďarský zákon. Bankovní dům, do nějž patří i Česká spořitelna, podle svých propočtů přijde až o 300 milionů eur (8,2 miliardy korun). Erste očekává ztráty i v dalších zemí střední a východní Evropy. Na velké výdaje se připravují také další rakouské banky.

Zákon bankám v Maďarsku nařizuje odškodnit zákazníky za postup při stanovování úroků a poplatků a úvěrů a za způsob určování měnového kurzu u devizových půjček. Levné úvěry v západních měnách byly v Maďarsku v minulé dekádě velmi oblíbené. Po pádu forintu během finanční krize se ale Maďarům náklady na splácení těchto půjček prudce zvýšily.

Nová legislativa, kterou parlament v Budapešti schválil minulý týden v pátek, by mohla finanční sektor připravit o 600 až 900 miliard forintů (53 až 79,6 miliardy korun), odhaduje maďarská centrální banka.

Kompenzace dopadne i na další banky

Ztrátu desítek či stovek milionů eur očekávají i další banky, Erste ale nový zákon zřejmě zasáhne nejvíce. Raiffeisen Bank International odhaduje, že bude muset zaplatit 120 až 160 milionů eur. Bank Austria, pobočka italské skupiny UniCredit, své náklady ještě nevyčíslila. Očekává ovšem, že navzdory této překážce letos v Maďarsku zůstane v černých číslech. „Určitě nebudeme muset napumpovat další kapitál,“ řekl novinářům šéf banky Willibald Cernko.

Větší výdaje než Erste neočekává ani maďarská OTP Bank. Její zisky ve druhém čtvrtletí by měly kvůli výplatě kompenzací klesnout o 25 miliard forintů, tedy asi 80 milionů eur.

Banka čeká rekordní ztrátu

Erste Group minulý týden předpověděla, že letos její hospodaření skončí s rekordní čistou ztrátou až 1,6 miliardy eur. Banka proto za letošní rok nevyplatí žádnou dividendu. Analytici přitom letos čekali zisk 570 milionů eur a dividendu 37 centů na akcii. V pondělí následoval strmý pád akcií na dvanáctiměsíční minimum, tržní kapitalizace banky se tak snížila o více než 1,1 miliardy eur (přes 27 miliard korun).

Akcie Erste Group v posledních pěti letechAkcie Erste Group v posledních pěti letechAkcie Erste Group v posledních pěti letech | Yahoo Finance

Kromě Maďarska přicházejí špatné zprávy i z rumunské divize Erste. Místní pobočka musí zvýšit rezervy kvůli snaze tamní centrální banky snížit objem špatných úvěrů v bankovním systému předtím, než Evropská centrální banka (ECB) spustí prověrku velkých evropských bank.

V Rumunsku také dojde k prověření všech nehmotných aktiv za 800 milionů eur, uvedla banka. “To může vést k úplnému odepsání tohoto majetku,“ dodala Erste. Kvůli vývoji v obou zemích bude muset skupina zvýšit rezervy proti rizikům z původně plánovaných 1,7 miliardy na zhruba 2,4 miliardy eur.

Treich si stěžuje na vysoké daně

Šéf bankovní skupiny Andreas Treichl si dlouhodobě stěžuje na vysoké bankovní daně, které už nemusí platit jen v Rakousku, ale i v Maďarsku a Slovensku. Celkem musela loni Erste Group na bankovních daních a daních z finančních transakcí zaplatit 311 milionů eur. „Daňové zatížení Erste Group dosahuje 90 procent,“ řekl minulý týden.

Loni se čistý zisk Erste Group Bank propadl na pouhých 61 milionů eur z 483,5 milionu eur v předchozím roce. Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku.