Majitel Unimexu chce investovat miliardy do majetku bank

Jiří Šimáně, Unimex Group

Jiří Šimáně, Unimex Group Zdroj: zdenek sluka

Většinový majitel skupiny Unimex Jiří Šimáně chce investovat deset až 15 miliard korun do majetku, jehož se musí zbavovat slabé zahraniční banky. Uvedl to server Týden.cz.

Jednatřicet evropských bank musí na doporučení Evropského úřadu pro bankovnictví do konce června letošního roku kvůli obnovení důvěry na trzích doplnit vlastní kapitál celkem o 115 miliard eur (2,87 bilionu korun). Část z nich se proto zbavuje majetku nebo projektů, které financují.

„Když banky budou prodávat nemovitostní portfolia, nebo různé projekty, v nichž mají podíly, jsou to věci, které by nás zajímaly,“ řekl serveru Šimáně. Podle něj jde často o projekty, které vydělávají peníze a které bude eventuálně třeba přeúvěrovat.

„Investovat jsme schopni deset až 15 miliard korun,“ uvedl Šimáně. Nejde o projekty či majetek jen v tuzemsku, ale především v okolních zemích, jako jsou Rakousko, Německo či Švýcarsko.

Šimáně je vlastní 60 procent akcií skupiny Unimex, do které patří například letecká společnost Travel Service. V roce 2009 bylo kosorcium obou firem jedním z nejvážnějších zájemců o České aerolinie.