Nové banky začínají nabízet hypotéky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Banky, které na tuzemský trh vstoupily v nedávné době, začínají nabízet hypoteční úvěry. Získali totiž již dostatek vkladů a mohou si to dovolit bez vydávání hypotečních zástavních listů.

První ze tří bank, které na trh vstoupili v loňském roce, začala hypoteční úvěry nabízet Equa bank. Fio banka, která na vznikla přeměnou z družstevní záložny před rokem a půl, začala nabízet hypotéky také před nedávnem. Obě banky budou hypotéky financovat z vkladů klientů.

Další dvě banky, které přisly na trh v loňském roce, AirBank a Zuno, zatím hypotéky nenabízejí a je otázkou zda budou. AirBank, podle mluvčího Rostislava Kocmana, s hypotečními úvěry přijde nejdříve příští rok. „Hypotéky budou časem, prozatím ale nejsou v nejbližším plánu,“ uvedla mluvčí Zuno Bank Pavla Čapková.

Equa bank se chce zaměřit převážně na klienty, kterým bude letos končit fixace úrokových sazeb. Bude se je tedy snažit přetáhnout zavedeným bankám. Úrokové sazby pro refinancování začínají na 3,39 procenta při tříleté fixaci a na 3,59 procenta při pětileté fixaci. U nových hypoték pak o jednu či dvě desetiny procenta výše. Hypotéky s variabilní sazbou banka zatím nenabízí, ale uvažuje o nich. „Podle našich odhadů končí úroková fixace v Česku každý rok přibližně 180 tisíc klientů. Nejčastěji lidé fixují na pět let a na druhém místě je pak tříletá fixace,“ uvedl Ondřej Hák z Equa bank.

Analytici hodnotí orientaci na klienty, kteří chtějí refinancovat jako dobrý tah. Podle údajů ČNB je aktuální objem nesplacených hypoték 651 miliard korun, z toho hypotékám za 180 miliard končí v letošním roce fixace.

Fio banka nabízí hypoteční úvěry s úrokem od 3,51 procenta, maximálně však do 85 procent hodnoty nemovitosti a splatnosti do 30 let. Fio již nabízí také hypoteční úvěry s variabilní úrokovou sazbou. Podle Venduly Žaloudíkové z Fio banky jsou hypoteční úvěry stále ve fázi testování a spuštění ostrého provozu doprovodí rozsáhlejší marketingová podpora. Hypotéky od Equa bank mohou mít splatnost 35 let a dosáhnout 90 procent hodnoty zastavené nemovitosti.